Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Dia dels Museus 2015 fa protagonista la vinya i la música

Imatge 1.
Imatge 1
El CIP Molí d'en Rata és un dels 65 museus de 52 municipis de la província de Barcelona adherits a la Xarxa de Museus Locals, que un any més s'afegeixen a la commemoració del Dia Internacional dels Museus, obrint les seves portes i programant diverses activitats. A Ripollet, la vinya i la música seran els elements protagonistes de les activitats d'enguany.15 de maig, Nit dels Museus
El programa s'iniciarà la tarda-nit d'aquest divendres, 15 de maig, amb la celebració de la Nit dels Museus. Des de les 20 hores i fins a la mitjanit es realitzaran portes obertes al CIP. A les 20 hores, a més, hi haurà una visita guiada al Molí d'en Rata.
L'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell oferirà a les 21.30h una sessió especial de Nits de Música, sota el títol 'El vi i la música'. L'activitat comptarà amb la participació com a convidats de l'historiador local Ramon Martos i de l'enòleg Jordi Carbonell, col·laborador d'Enovin.
El programa de la Nit dels Museus finalitzarà a les 23 hores, amb l'actuació de la coral Veus del Vallès, de la Societat Coral el Vallès.

17 de maig, Dia Internacional dels Museus
El vi i la música tornaran a ser els protagonistes de la jornada del Dia Internacional dels Museus. De 10 a 14 hores hi haurà Portes Obertes al Molí d'en Rata i a l'Escola de Música de la Societat Coral El Vallès.
A les 11h es realitzarà una visita guiada a l'exposició 'Les riuades de 1962' i, a la mateixa hora, l'Escola de Música oferirà un taller de música, amb assaig obert.

La Joia del Museu
Un dels actes destacats del Dia Internacional dels Museus serà la presentació de la Joia del Museu, diumenge a les 12 del migdia. Enguany, l'àrea de Patrimoni ha seleccionat una col·lecció d'objectes relacionats amb la vinya, una de les tradicions econòmiques més importants de Ripollet. Així, es podran veure objectes com una aixada, tisores de poda o una sulfatadora antiga. També es recuperarà una part de l'exposició sobre la vinya que es va poder veure al CIP l'any 2009.
L'Escola de Música de la Societat Coral El Vallès tancarà el programa. A les 12.15 hores oferirà un taller de veu sota el títol 'El vi: de la vinya a la copa'. Es tracta de fer una composició vocal amb els sons del procés del cultiu de la vinya. I a les 12.30 hores farà un taller d'improvisació de veu: Rap.

Museus per a una societat sostenible
La comunitat museística mundial celebra des de l'any 1977 el Dia Internacional dels Museus, sempre al voltant del 18 de maig. El lema d'enguany és 'Museus per a una societat sostenible' i posa de manifest el paper que juguen els museus a l'hora de sensibilitzar al públic sobre la necessitat d'una societat menys malgastadora, més solidària i que utilitzi els recursos d'una manera més respectuosa amb els sistemes biològics.
D'altra banda, la nit abans se celebra La Nit dels Museus, una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa en què participen més de tres mil museus de quaranta països. A Ripollet, La Nit dels Museus se celebra des de l'any 2013.

Fotos: Imatge corresponent a l'edició de l'any passat, el cartell de l'edició d'enguany i el cartell promocional de la Nit de Música emmarcada en la Nit dels Museus.

R.H. / J.S.