Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Xerrada informativa sobre el perill de l'amiant i els drets dels afectats

Imatge 1.
Imatge 1
El Col·lectiu Ronda ha organitzat una xerrada informativa sobre la perillositat de l'amiant i com defensar els drets que emparen les persones que han estat exposades a aquest material potencialment mortal per a la salut. A la xerrada hi participaran les advocades Esther Pérez, Raquel Lafuente i Esther Costa, membres de l'equip jurídic del Col·lectiu Ronda expertes en la matèria, i el doctor Josep Tarrés, especialista en patologies relacionades amb l'amiant i metge al CAP de Cerdanyola. La xerrada tindrà lloc aquest dissabte, 11 d'abril, a partir de les 18 hores al Centre Cultural.
Segons Ronda, "la ciutadania de Ripollet, com la de Cerdanyola, sap perfectament que la paraula amiant i el nom de Uralita són, malauradament, sinònims de mort, patiment i greus patologies". El col·lectiu assegura que a ambdues poblacions s'han certificat més de 900 casos de malalties relacionades amb l'amiant. En el decurs del temps, han estat centenars, potser milers, les persones que han treballat a la fàbrica d'Uralita a Cerdanyola, segons els advocats, i malauradament, en els propers anys encara ho faran moltes més, atès que les patologies provocades per l'amiant tenen llargs períodes de latència i poden trigar a manifestar-se fins a 30 anys.

Tal i com ho reconeixen moltes sentències, tots aquests extreballadors afectats així com les seves famílies tenen dret a veure reconeguda la responsabilitat d'Uralita en la seva situació i ser compensades pel dany sofert, rebre atenció mèdica especialitzada i percebre increments de les seves prestacions de jubilació, invalidesa o viduïtat, en aquells casos en què la malaltia ha acabat per provocar la mort. El col·lectiu d'afectades també inclou les anomenades víctimes passives, és a dir, persones que no han treballat mai a la Uralita o fàbriques on es fes servir aquest material però que han entrat en contacte amb l'amiant a la seva pròpia llar a través, per exemple, de les fibres adherides a la roba de treball dels familiars que sí hi treballaven. O, fins i tot, persones afectades per l'amiant pel simple fet d'haver estat veïnes de les fàbriques sense saber que el polsim que tot ho impregnava al seu voltant era potencialment mortal.

Drets de les víctimes
El Col·lectiu Ronda fa més de 30 anys que treballa en defensa de les víctimes de l'amiant, tant de les persones que han estat en contacte amb les fibres d'asbest per la seva activitat professional com en representació d'aquestes víctimes passives de les quals parlàvem. Una llarga lluita pel reconeixement jurídic i social de les persones afectades que en tot aquest temps ha servit per aconseguir nombroses sentències de gran transcendència i caràcter pioner com la que recentment ha servit per obligar Uralita a abonar més de 700.000 € en concepte d'indemnització als familiars de 4 dones que van morir com a conseqüència de les patologies provocades per la inhalació de les fibres d'amiant adherides a la roba de treball del pare d'una d'elles i els marits de les altres tres, tots ells empleats de l'empresa a les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès.

Per donar a conèixer el contingut de sentències com aquesta i quins són els drets que ens emparen com a persones exposades a l'amiant per la presència d'Uralita a la zona, Col·lectiu Ronda ha organitzat una xerrada informativa adreçada al conjunt de la població on també hi participarà el doctor Josep Tarrés, pneumòleg, expert en patologies relacionades amb l'amiant i màxim responsable dels estudis realitzats a les localitats de Cerdanyola i Ripollet.