Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet va reciclar 19,5 tones de roba durant 2014

Imatge 1.
Imatge 1
Els veïns de Ripollet van reciclar durant l'any passat 19.500 kilograms de roba i calçat usats als onze contenidors que l'organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) Humana Fundación Pueblo para Pueblo té instal·lats al municipi. Aquesta quantitat representa un augment del 72% respecte a la xifra obtinguda l'any anterior (11.324 kg). La principal causa d'aquest registre és que els contenidors s'hi van instal·lar al juliol de 2013.
La responsable de Recollida a Catalunya, Mariana Franzon, ha declarat en nota de premsa que estan molt agraïts als veïns de Ripollet "perquè diàriament expressen la seva solidaritat amb la donació de roba i contribueixen, d'aquesta manera, a la protecció del medi ambient".

La reutilització i el reciclatge tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats pels ciutadans, atorgant una segona vida a una roba que d'una altra manera aniria a parar a l'abocador per a ser incinerat. La recollida de roba és un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans.

A banda del seu component mediambiental, la gestió de tèxtil usat és un destacat motor de desenvolupament. D'una banda, com a generador d'ocupació, ja que la Fundació té en l'actualitat 148 treballadors i 450 a tot Espanya. I d'altra banda, perquè els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil fan possibles els programes d'ajuda social i sensibilització al territori més proper i de cooperació al desenvolupament als països del Sud.
Com a complement de la recollida de tèxtil, Humana té un programa de sensibilització que inclou la celebració de tallers de titelles elaborades amb material reciclat, un dels quals es va portar a terme a Ripollet el passat mes de juny.
Les peces dipositades als contenidors d'Humana tenen dues destinacions: una part s'envia a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i la resta es ven a empreses de reciclatge. Les peces enviades a la planta es distribueixen així:

· Un 13% de la roba classificada es destina a botigues de segona mà d'Humana: en tenim 12 a Barcelona i una a L'Hospitalet de Llobregat.
· El 50% és roba qualitat Àfrica, que o bé s'envia directament a les nostres contraparts o socis locals en aquest continent per a ser venuda a preus baixos a comerciants amb la finalitat de satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l'activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament, o bé es ven a empreses especialitzades en reutilització tèxtil.
· En un 30% dels casos el seu estat no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge.
· El 7% és material inservible i es destina a la generació de combustible derivat de residu (CDR) per a la seva valorització energètica.

A Catalunya, Humana disposa de 1.362 contenidors per a la roba usada que l'any passat van recollir 4.100 tones de tèxtil usat. A Espanya, la Fundació té 5.200 contenidors que anualment recullen al voltant de 18.000 tones de roba.