Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebrada la reunió amb la Direcció General de Qualitat Ambiental per parlar sobre l'Ecoparc-2

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest dimarts, 1 de juliol, s'ha celebrat una reunió entre la Directora General de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran; les alcaldesses de Montcada i Reixac i Barberà del Vallès, M. Elena Pérez i Ana del Frago; el tinent d'alcalde de l'Àrea de Territori i Medi Ambient de Santa Perpètua de Mogoda, Joan Mestres Miquel i l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo. Aquesta reunió va ser sol.licitada pels quatre ajuntaments després de l'aparició d'una notícia sobre un estudi realitzat per la Universitat Rovira i Virgili on s'havien detectat uns nivells elevats de formaldehid relacionats amb la planta de tractament de residus Ecoparc-2.
Farran ha volgut començar aclarint que es van assabentar de l'existència de l'estudi en el mateix moment que els Ajuntaments citats i també ha puntualitzat que, com molt bé reflecteix el propi estudi, no es pot establir una correlació entre els nivells de formaldehid detectats a l'estudi i l'ecoparc, perquè hi ha més d'un focus d'emissió d'aquest gas a banda de la planta de tractament de residus.

Igualment, Farran ha afegit que no realitzen estudis generals sobre la presència de formaldehid a l'atmosfera perquè aquest gas no forma part dels contaminats que tenen marcats per llei els seus valors de referència i, per tant, no hi ha obligació d'incloure els seus mesuraments als estudis que fan habitualment des de la Direcció General.

Els representants dels ajuntaments han demanat informació sobre les superacions dels nivells de formaldehid que va detectar la Direcció General al febrer de 2011 a l'Ecoparc-2 i la directora general ha explicat que, efectivament, en un dels controls periòdics que realitzen inclosos a la llicència ambiental es van detectar nivells elevats en l'emissió de formaldehid a la xemeneia. Ha recalcat, però, que aquests nivells es van produir en un moment molt puntual que no es va perllongar en el temps i que, per tant, no va ser necessari en cap moment avisar la població ni tancar el focus emissor. En el moment de detecció d'aquells nivells, la Direcció General, tal i com té establert per a aquests casos, va requerir a l'Ecoparc per tal que prengués les mesures oportunes per reduir les emissions, cosa que la planta va efectuar de forma immediata.

Els ajuntaments presents han proposat passar a formar part també en la Comissió de Seguiment de l'Ecoparc-2 de Ripollet, afegint-se també per integrar-se una representació de la Direcció General de Qualitat Ambiental. D'aquesta forma, es millorarà la comunicació i el seguiment en els controls i inspeccions que es realitzin a la planta.

Davant el requeriment d'extremar els controls sobre l'Ecoparc, la directora general ha comentat que, amb la nova autorització ambiental de la planta i la nova normativa europea, a partir de juliol de 2015, la seva web publicarà els resultats de les inspeccions periòdiques que es realitzin tant a l'Ecoparc-2 com a la resta d'empreses amb autorització ambiental, per tal que puguin ser consultades per qualsevol persona que hi estigui interessada.

Quant a la preocupació dels ajuntaments sobre l'estat actual de la qualitat de l'aire, la Directora General ha afirmat que, des de 2011, els resultats de tots els controls ambientals realitzats han estat molt per sota dels paràmetres normals fixats.

R.H.