Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cartera de Serveis Socials arriba a 2.437 famílies

Imatge 1.
Imatge 1
El Departament de Serveis Socials ha augmentat en més d'un 21% el nombre de persones ateses el 2013, respecte l'any anterior, arribant a les 4.228. Quant a les famílies, la Regidoria compta amb una cartera de 2.437, unes 250 més que el 2012. Aquestes dades formen part de la memòria de Serveis Socials, presentada en roda de premsa el passat 21 de maig. El Departament, que tot i l'augment de la demanda vol mantenir la qualitat dels seus serveis, sempre orientats al ciutadà, ha potenciat durant l'any 2013 el treball grupal.
La tècnica de Serveis Socials, Montse Mas, ha destacat també de la memòria el nou perfil de moltes de les persones ateses, autòctones, que s'han vist afectades per la crisi i que fins ara mai s'havien hagut d'adreçar a Serveis Socials. Uns problemes econòmics i laborals que tenen conseqüències negatives en les relacions familiars i que també ocasionen problemes psicològics. És per això que el Departament es coordina amb altres sectors, principalment, amb el de l'educació, la salut, els cossos de seguretat i el tercer sector, com Càritas i Creu Roja.

Pel que fa a l'atenció a la dependència, 1.053 persones tenen en actiu un Pla Individual d'Atenció (PIA), que es concreta en un servei o en una prestació econòmica. D'aquestes, 167 tenen un servei al domicili. Quant als ajuts socials, el 2013 es van destinar a ajuts d'urgència social 143.856,97€, un 13,27% més que l'any anterior. També va augmentar el nombre d'ajuts per a beques de menjador, llibres, escoles bressol i activitats d'estiu.

El treball grupal, una nova forma d'entendre els serveis socials
La regidora de Serveis Socials, Maria Lladó, ha explicat, per la seva part, que a banda d'atendre les urgències socials, que van augmentar un 47% el 2013, l'objectiu del Departament és fugir de la beneficència i atendre les necessitats dels ciutadans arribant a les seves causes. És per això que, fruit de la reflexió, Serveis Socials ha apostat per la intervenció grupal. Durant l'any 2013, el Departament ha treballat de forma grupal amb dones amb problemes crònics de salut, famílies amb bebès de 0 a 18 mesos i famílies monoparentals, a més de realitzar diversos tallers de memòria. Durant el 2014, Serveis Socials ha programat una vintena de grups, entre ells un per a mares amb fills de fins a 6 anys i un altre per a mares amb fills adolescents. Els tècnics del Departament han coincidit en destacar que amb el treball grupal poden treballar altres aspectes amb els usuaris i aconseguir en ells canvis d'actitud. A més, han observat que les seves millores també repercuteixen en la seva situació familiar.

Poden descarregar la Memòria de Serveis Socials al document adjunt

Foto 1: La regidora de Serveis Socials, Maria LLadó, i la tècnica del Departament, Montse Mas, acompanyades per treballadores socials i educadores, durant la roda de premsa.

R.H.