Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Tallers d'Aprenentatge Professional, eina de col·laboració entre els instituts i altres entitats

Imatge 1.
Imatge 1
El passat mes d'abril va començar un projecte de col·laboració entre l'institut Lluís Companys i l'escola Anselm Clavé. L'actuació, coordinada des de la Regidoria d'Educació i amb el suport de la brigada municipal d'obres (PMO), consisteix en reparar, pintar i preparar el fons del mur de la pista de la citada escola per fer-hi un mural commemoratiu del centenari de l'escola.
Aquesta col.laboració és fruit del treball continuat que, des de fa quatre cursos, es porta a terme als Tallers d'Aprenentatge Professional als tres instituts públics. Amb la signatura d'un conveni entre el Departament d'Ensenyament de la Generalitat i l'Ajuntament de Ripollet, alumnat de 3r i 4t d'ESO, participen en un programa de diversificació curricular: treballen de manera més pràctica a partir d'ensenyaments preprofessionals, per assolir el graduat en ESO.

Arrel de la formació que es va dur a terme, impulsada per la Regidoria d'Educació i amb el suport de la Diputació de Barcelona, sobre experiències d' Aprenentatge - Servei (ApS), alguns centres i entitats han vist una possibilitat real de col·laboració. Es tracta, doncs, de generar oportunitats i oferir recursos, a partir de la detecció de necessitats concretes.

L'actuació a l'escola Clavé ha estat un exemple de bones pràctiques d'ApS: la necessitat de l'escola de tenir una paret preparada per fer el seu mural, amb l'oportunitat que se'ls oferia a l'alumnat de l' institut de fer practiques de pintura, el que finalment ha esdevingut un servei. Una experiència similar s'ha dut a terme en la col·laboració de l'institut Can Mas i l'escola El Martinet, on alumnes de TAP ha ajudat a pintar espais comuns de l'escola que estaven més deteriorats.

Amb aquestes col.laboracions s'aconsegueix un doble objectiu. D'una banda, aplicar el que aprenen als TAP i practicar en un espai diferent a l'aula i, per una altra, oferir un servei a la comunitat educativa.

F.R.