Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Emotiu homenatge a Gaietà Renom amb motiu del centenari del seu naixement

Imatge 1.
Imatge 1
Ripollet va homenatjar el passat dissabte, 8 de març, un dels seus ripolletencs més il·lustres, el reconegut tenor solista i cantaire de l'Orfeó Català, Gaietà Renom. Aquest ha estat un dels darrers actes que Renom ha rebut, amb motiu del centenari del seu naixement, el 2013. L'acte va comptar amb la presència de les dues filles de Renom i altres familiars, així com de l'alcalde de Ripollet i altres regidors municipals i un bon nombre de veïns i veïnes, alguns dels quals havien conegut l'homenatjat.
L'homenatge va començar amb una visita guiada, a càrrec de la tècnica de patrimoni Elena Vilalata, a l'exposició sobre la figura de Renom que es pot veure al CIP Molí d'en Rata. Després, els participants es van desplaçar fins al Centre Cultural, en un amè passeig per diferents indrets significatius a la vida de l'artista, com ara l'escola Mare de Déu del Roser, l'església de Sant Esteve o el carrer del Sol, on hi era Cal Tano, la casa on estiuejava amb la seva família.

Ja al Centre Cultural, Àngel Esteve va fer un emotiu recorregut per la vida de Gaietà Renom, repassant amb imatges, gravacions i vídeos tant aspectes personals com professionals de l'artista i, especialment, el seu lligam amb Ripollet. Finalment, una part dels presents van dirigir-se al cementiri de Ripollet per tal de realitzar una ofrena floral a la tomba de Gaietà Renom. Les dues filles de l'artista van agrair l'homenatge a tots els presents i especialment als que havien col·laborat en aquest acte. Carme i Glòria Renom van destacar l'estima del seu pare vers Ripollet, que fins i tot va portar al tenor a comprar una casa d'estiueig a Santa Maria de Montcada -enlloc de al Maresme, on volia la seva dona- des d'on podia veure el campanar de l'església de Ripollet.

50 anys de tenor a l'Orfeó Català
Renom, tenor reconegut, va ser cantaire de l'Orfeó Català des del 1932 i l'any 1948 n'esdevingué solista. El cantant destacà especialment per la dicció, el fraseig i la musicalitat de les interpretacions. Integrant del Quartet Orpheus, que va gaudir de gran vitalitat durant més de 30 anys, va actuar com a solista en oratoris i obres teatrals. Igualment destacat intèrpret de cançó de Lied, va participar en nombrosos enregistraments discogràfics on la sardana i la cançó catalana tenien un lloc destacat. Poc després dels anys setanta va ser director de l'Orfeó de les Corts, reconegut amb la Creu Sant Jordi i fou nomenat fill predilecte de Barcelona. Amb les seves interpretacions portà la llengua catalana arreu del territori amb una expressivitat exquisida.

R.H.