Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La bassa de la Casa Natura es consolida com a refugi de nombroses espècies autòctones

Imatge 1.
Imatge 1
Des de la Regidoria de Medi Ambient, s'ha detectat que des de fa algun temps la Casa Natura s'està convertint en un punt de trobada de diverses espècies animals. Així, s'ha observat la presència de gripaus corredors, ratolins i es veuen amb facilitat ocells de diverses espècies. Entre d'altres podem destacar la colònia d'estornells, diverses parelles de mussols o petits ocells com mallarengues o cotxes fumades.
A més, des de la consolidació de la zona humida de la bassa, construïda fa tres anys, i a mesura que els cicles biològics han anat poblant de vegetació autòctona el jardí, la quantitat i diversitat d'animals que es poden observar ha crescut molt considerablement. És molt freqüent la presència de conills, i s'han observat en algunes ocasions perdius, martinets blancs, o bernats pescaires, entre d'altres i l'any passat una ànega collverd va niar al prat del jardí. També des de fa unes setmanes s'observa un exemplar de xoriguer que caça pels voltants de la bassa.

Un entorn propici
El riu Ripoll és el corredor biològic que constitueix aquest ecosistema fluvial i l'anella verda formada pels terrenys enjardinats del voltant i les zones de conreu dels pobles veïns, suposen un entorn natural proper en els que habiten nombroses espècies de fauna. A més, la gestió del jardí de la Casa Natura és un altre dels factors que ofereix refugi a aquestes espècies animals, que utilitzen aquest espai com a lloc de caça, reproducció o descans. Aquesta gestió, respectuosa amb la natura i que estalvia aigua i manteniment, permet un funcionament molt natural, ja que potencia la successió d'espècies autòctones, el creixement lliure dels arbres i permet el desenvolupament íntegre dels cicles biològics.

La Fauna autòctona: Un privilegi, que s'ha de respectar
Des de la Regidoria de Medi Ambient expliquen que, tot i que aquest fet és molt destacable, és lògic que en un espai natural es desenvolupi molta varietat de fauna. Però sí que és una sort poder ser testimonis de l'evolució d'aquest espai verd i poder disposar de la bassa i el jardí de la casa com recurs educatiu a disposició de la població de Ripollet. Per últim, recordar que cada vegada que apareix un exemplar que no pot sobreviure per sí mateix o que es troba en perill, la Casa Natura es posa en contacte amb els agents forestals que, sovint, recullen els aquests exemplars i els porten a un centre de recuperació.

F.R.