Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una quinzena de joves comencen un programa de Qualificació al Patronat d'Ocupació

Imatge 1.
Imatge 1
Fins al 3 de juliol del 2014, una quinzena de joves de Ripollet participaran en un Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI), organitzat pel Patronat Municipal d'Ocupació. Aquest programa és per persones entre 16 i 24 anys que han finalitzat l'ensenyament obligatori sense obtenir el graduat en Educació Secundària. El PQPI vol proporcionar una formació de caràcter general i que permeti als joves incorporar-se a la vida activa o continuar els seus estudis en la formació professional reglada o bé obtenir la GESO, mitjançant el mòdul C de caràcter voluntari.
El programa consta de 614 hores teòriques i, en funció del lloc, unes 200 hores de pràctiques. Quant a les pràctiques als centres de treball, el PMO serà l'encarregat de buscar els centres en els quals les alumnes podran realitzar-les, tenint en compte les diferents col·laboracions que té el Patronat amb la xarxa d'empreses de l'entorn de Ripollet.

Durant les 200 hores de pràctiques, un tutor s'ocuparà del seguiment setmanal de cadascun dels alumnes realitzant tutories de seguiment individual i, cada quinze dies, es realitzarà una trobada conjunta entre totes les alumnes per fer una valoració grupal de les pràctiques i posar en relació amb la formació rebuda anteriorment.

La metodologia
La metodologia és bàsicament activa, cercant la participació dels alumnes tant dins de l'aula com a les pràctiques. Les classes tindran un vessant teòric i pràctic. A escala metodològica, es planteja una formació transversal i globalitzadora que parteixi de l'interès de les alumnes i dels seus coneixements previs.

En la formació específica es combina la formació teòrica de l'ofici amb la pràctica. En la formació general es treballa a partir de programes amb un eix d'interès, el desenvolupament del perfil professional com si anessin a crear la seva pròpia empresa. És a dir, a partir de la idea que els alumnes creen i desenvolupen una empresa es relacionarà la formació específica (principalment la part pràctica d'aquesta) amb la formació general.

Eixos de treball
Treballar a partir d'un eix d'interès suposa que tots els coneixements s'interrelacionin per tal que els alumnes aprenguin d'una manera significativa, és a dir a partir del seu bagatge cultural i de l'experiència real.

En aquest programa es parlarà de les accions següents:
· Higiene i seguretat aplicades en centres de bellesa
· Cures estètiques bàsiques d'ungles
· Depilació mecànica i descoloració del borrissol
· Maquillatge de dia
· Formació complementària
· Higiene i asèpsia aplicades a perruqueria
· Muntatges per als canvis de forma i inici pentinat
· Aplicació de cosmètics per als canvis de color del cabell
· Pràctiques en centres de treball

Valoració
Durant el període 2005-2006, a iniciativa del Patronat d'Ocupació es va programar un curs de formació d'estètica destinat a noies menors de 25 anys, sense el graduat en Educació Secundària. En el curs 2006- 2007 es va dur a terme un PGS Auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica i, també en el 2007-2008. En el curs acadèmic 2008-2009 s'ha realitzat un PQPI d'Auxiliar en imatge personal i així s'ha continuat fent fins al present curs acadèmic 2013-2014. Arran aquesta experiència, el PMO assegura que coneix el col·lectiu de joves a qui va adreçat i les característiques de la professió. És per això que, consideren que la professió de perruqueria i estètica és molt adequada pel conjunt de noies joves que no han acabat l'ESO, ja que les engresca molt i s'aconsegueix un grau de seguiment i d'interès notable.

F.R.