Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Bones pràctiques alimentàries per a consumidors i grans superfícies

Imatge 1.
Imatge 1
Després d'estudiar la situació local dels darrers dos anys, l'Ajuntament de Ripollet ha iniciat un projecte en relació al destí dels productes frescos a punt de caducar que algunes grans superfícies rebutgen i no ofereixen al consumidor. Amb l'objectiu de minimitzar el seu malbaratament, les regidories de Serveis Socials i Comerç han elaborat un decàleg de bones pràctiques per als grans supermercats de la localitat. Aquest projecte neix a proposta del CpR, que va plantejar a la Regidoria de Serveis Socials que es demanés als grans supermercats de Ripollet que oferissin aquell producte fresc que estigués a punt de caducar a preu més econòmic i així, segons Maria Ruiz, del CpR, "normalitzar el consum de productes a punt de caducar".

Des dels Serveis Socials municipals es va traslladar a la Regidoria de Comerç i ambdues regidories van iniciar una sèrie de trobades i contactes amb les grans superfícies de Ripollet, per saber què feien a cada supermercat amb aquest tipus de productes.
Per a la Regidoria de Serveis Socials, l'objectiu és aconseguir la col·laboració dels establiments de Ripollet perquè es faci una millor gestió dels excedents, de manera que es puguin aprofitar a preu més assequible o se'n faci una donació a persones necessitades.

Petites actuacions amb grans resultats
Per a la regidora de Serveis Socials, Maria Lladó, "la importància del tema és poder fer una reflexió sobre els reptes que suposa reduir el malbaratament i que és possible, entre tots, poder fer quelcom amb petites actuacions". Segons aquest departament, per treballar el malbaratament es necessita una col·laboració de tots els participants tant des del sector productiu, la distribució, la restauració, els consumidors, les entitats socials, els voluntaris i l'Ajuntament.

Per la seva part, el regidor de Comerç, Joan Fandos, destaca que "amb aquesta iniciativa es vol aconseguir la conscienciació dels establiments comercials de venda de producte fresc en el sentit que el malbaratament i l'eliminació d'aquest tipus d'aliments, que ja no poden vendre per política d'empresa, si es recupera, pot ser de gran ajuda a famílies que, en aquests moments de greu crisi econòmica, estan al llindar de la pobresa i també conscienciar-los que, cal que, independenment de la col·laboració que ofereixen mitjançant aportacions al Banc d'Aliments, també col·laborin amb les entitats locals, com ara Càrites, que es dediquen a repartir queviures entre les famílies més necessitades".

Des de la Regidoria de Comerç esperen que tant els ciutadans, com els petits establiments de venda de producte i les mitjanes i grans superfícies de venda de producte fresc, prenguin consciència de la importància de reduir el malbaratament d'aliments i ajustar els seus estocs a les necessitats reals.

Per la seva part, el Compromís per Ripollet, tot i lamentar no haver participat a les trobades amb els supermercats, ha destacat positivament aquest primer pas i ha assegurat que"hem fet un esforç per tal de caminar plegats en aquest tema". En aquesta línia, el Compromís té algunes propostes sobre la taula com ara que es faci algun distintiu visible per a aquells supermercats que sí que compleixen aquests consells i que se'n faci publicitat positiva. Maria Ruiz, del CpR, també va destacar que "pensem que aquest projecte ha d'anar dirigit a les grans superfícies, ja que des del petit comerç local o des del mateix Mercat Municipal ja es té una política sostenible respecte al malbaratament".

Primer pas: la informació
Conjuntament amb la llista de bones pràctiques, l'Ajuntament de Ripollet farà arribar a tots els supermercats de gran format de la vila una carta exposant la problemàtica del malbaratament i els proposarà una continuïtat en les trobades perquè els comerços també puguin plantejar les seves propostes.

Aquesta situació que estem vivint té diferents impactes:
· Impacte econòmic: repercussió en el compte d'explotació de l'empresa generadora de residus.
· Impacte social: en un escenari de crisi com l'actual resulta especialment inadequat el malbaratament d'un bé de primera necessitat com són els aliments.
· Impacte mediambiental: els aliments que es llencen a Europa a l'any produeixen 170 milions de tones de residus que s'han de tractar.
· Impacte en la reputació i imatge del sector: dóna la imatge d'un sector poc solidari i irresponsable en un moment tan complex com aquest.

Per això ens marquem els objectius següents :
· Reduir els malbarataments al llarg de tota la cadena alimentaria (establint uns objectius quantificables i establint uns indicadors que ens permetin mesurar el seu assoliment).
· Optimitzar al màxim l'aprofitament de l'excedent que encara es produeixi als diferents graons de la cadena.

Per assolir els objectius volem proposar uns punts en els que hi ha oportunitat d'incidir:
· Emmagatzematge i transport dels aliments.
· Embalatge i sistemes de tancament segurs.
· Manipulació i transport sense malbarataments.
· Envasos i dosis acords a unitats familiars.
· Gestió optima dels estocs.
· Planificació de comandes segons demanda.
· Bones pràctiques comercials.
· Sistema d'autotancament.

A més, des del consistori també s'ha animat a tots els comerçosos que com a primer suggeriment facin arribar els seus excedents al rebost solidari de Càritas, com també fan amb el Banc d'Aliments.