Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Voluntaris per la llengua celebra el seu desè aniversari

Imatge 1.
Imatge 1
El divendres, 18 d'octubre, unes 140 persones vinculades a Voluntariat per la llengua van assistir a la Jornada que commemorava els 10 anys del programa al CNL Vallès Occidental 3, que va tenir lloc al Museu d'Art de Cerdanyola i va ser presentada per Ripollet Ràdio. A la Jornada es va retre homenatge a les parelles lingüístiques, entitats i establiments col·laboradors, així com als voluntaris que dinamitzen els grups Xerrem. A més, entitats dels sis municipis, entre ells Ripollet, van presentar diverses experiències per promoure l'ús del català.

Mentre els assistents arribaven, es va projectar un vídeo amb fotografies dels establiments col·laboradors, elaborat per l'Agrupació Fotocine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER), l'Agrupació Fotogràfica de Montcada i Reixac (AFOTMiR) i el Club de Fotografia de Badia del Vallès. A més, tothom qui volia, podia fer-se una fotografia al photocall de la jornada i escriure missatges per animar a usar el català, tot resseguint les sigles del logotip.

Va inaugurar la Jornada Carme Carmona, alcaldessa de Cerdanyola. Tot seguit M. Mar Viera, presidenta del Consell del CNL Vallès Occidental 3, va fer una valoració molt positiva del programa i va lloar l'esforç de les persones que hi participen i, per últim, Anna Gallego, coordinadora de Voluntariat per la llengua, en va explicar els orígens i les línies generals.

Seguidament, diverses entitats van parlar de les activitats que organitzen per promoure la llengua catalana. Pepe Ruiz, de Veu Pròpia, va explicar que l'entitat que representa està formada per persones que han adoptat el català com a llengua pròpia, tot i no ser-ne la materna i va ressaltar el paper del català com a llengua d'inclusió i de cohesió social. Pilar Zamorano, del Banc del Temps, Maria Lozano, de Càritas i César Martínez, de Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, també van insistir en el paper cohesionador i integrador de l'aprenentatge del català, raó per la qual organitzen des de fa temps sessions i cursos inicials.

Àlex Cosials, de Lecxit, va presentar el projecte de voluntariat per la lectura per fomentar la comprensió lectora en català i Remei López, de l'INS Lluís Companys i Dolors Sánchez, de l'INS Palau Ausit, totes dues de Ripollet, van parlar del programa de voluntariat lingüístic entre companys d'institut, que s'hi duu a terme des de fa temps. Per la seva part, Màrius Carbonell, de l'INS La Ribera, de Montcada, va presentar la campanya 'Parla'm en català', per fomentar la relació en català entre l'alumnat i el personal docent i no docent del centre. A més, Aiman Ume i Zainab Faiz, alumnes d'origen pakistanès, van explicar l'experiència de taller de conversa en català entre els mateixos alumnes pakistanesos de l'institut.

La segona part de la jornada va consistir a fer un petit homenatge a tots els participants de Voluntariat per la llengua al llarg d'aquests anys, per la qual cosa es van lliurar diplomes commemoratius a una representació de parelles lingüístiques, entitats, entre elles La Gresca, de Ripollet; establiments i conductors de grups Xerrem que van tenir l'oportunitat, a més, d'explicar la seva experiència en el programa.

Posteriorment, es va visionar un vídeo amb imatges de les activitats del programa i, per acabar, l'Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola va cloure l'esdeveniment amb balls de bastons.

Fotos:
- M. Mar Viera, presidenta del Consell del Centre per a la Normalització Lingüística Vallès Occidental 3.
- Nombrós públic assistent a l'acte.
- Carme Carmona, alcaldessa de Cerdanyola.
- Durant l'acte, presentat per Toni Miralles, de Ripollet Ràdio i Lídia Posantí, dinamitzadora dels voluntaris.
- Lliurament de diplomes a les entitats col·laboradores.