Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Set dones parlen sobre conciliació i la seva experiència personal en diversos àmbits professionals

Imatge 1.
Imatge 1
En el marc de les activitats del Dia Internacional de les Dones, el passat dimarts, 12 de març, es va celebrar al Centre Cultural una taula rodona sota el títol el títol 'Dones professionals, dones personals'. L'acte va comptar amb la participació de 7 dones que viuen o treballen a Ripollet, i que van explicar la seva experiència dins de diferents àmbits professionals com ara el jurídic, el polític, l'educació o el periodisme. A les diverses intervencions es van tractar temes com ara el significat de la paraula conciliació, els valors que les dones aporten al món professional, la discriminació laboral o la legislació actual entorn aquest tema.
Les convidades van ser, per ordre d'intervenció: Rosa M. Dumenjó, sociòloga; Neus Comas, interventora; Montserrat Navarro, mestra i directora de l'escola El Martinet; Mar Viera, filòloga i regidora; Eva Lucena, advocada; Maria Jesús García, periodista, i Bàrbara Giraco, Executive coach. La Taula Rodona, organitzada per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat, va estar moderada per la periodista Remei Herrera.

De les intervencions per part de les convidades es pot extreure que hi ha professions considerades com a "femenines", com ara l'educació primària o la filologia, mentre que d'altres, com ara la política, una bona part de l'àmbit jurídic o el periodisme esportiu són ocupats majoritàriament per homes. El significat de la paraula "conciliar" també va ser un dels temes tractats, plantejat "com una entesa i no com un retret", tal i com va reivindicar Neus Comas. Rosa M. Dumenjó va argumentar una definició més àmplia de "dona professional", introduint el concepte "d'empresària de la família", amb tots els valors que fa que les dones aportin a la seva feina. Montserrat Navarro assegurava, a la seva intervenció, que hi ha "una mirada més oberta a l'escola", formant als infants com a persones, tot i reconèixer les diferències entre homes i dones. Mar Viera explicava que la situació de la dona ha canviat molt, tot i que "encara queda molt per fer", i es reconeixia la importància tant de l'escola com de la família en el foment de la igualtat. Eva Lucena, per la seva part, va reiterar l'existència de discriminació laboral envers les dones, especialment segons els àmbits, com ara el jurídic, tot reconeixent que les dones són presents al món laboral, però no tant a la gestió i els càrrecs de direcció. En la mateixa línia, Maria Jesús García va donar dades sobre el nombre d'homes en càrrecs de responsabilitat a la universitat, o sobre la "masculinització" d'algunes feines com el periodisme esportiu, que ella mateixa va exercir. Barbara Giraco, per la seva part, va posar el punt autocrític durant la seva intervenció, explicant que ha detectat un bon nombre de dones indecises, amb manca de confiança i que els costa acceptar els seus errors, mentre que en els homes es requereix més el treball emocional.

El proper acte en el marc del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc el proper divendres, amb una sessió de Río Abierto al Centre Cultural, a partir de les 17.45 h, i organitzada per l'Associació de Fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica.

R.H.