Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'escola Mare de Déu del Roser participa al concurs 'L'oli és recurs'

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest dilluns, 4 de març, han començat les activitats del concurs 'L'oli és recurs' de recollida d'oli a les escoles. En total s'hi han inscrit 15 centres de 10 municipis del Vallès Occidental, entre ells l'escola Mare de Déu del Roser de Ripollet, el que suposa la implicació de més de 5500 alumnes i més de 350 docents. El concurs dóna el tret de sortida a la recollida d'oli a les escoles, una activitat que s'inclou dins el Projecte EDUCO, que vol promoure la participació de les famílies en la recollida d'oli usat.
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha endegat un concurs a les escoles de la comarca, per aconseguir que els alumnes i les seves famílies s'impliquin en el reciclatge de l'oli, al mateix temps que els infants prenen consciència de l'ús responsable dels recursos i la generació de residus. El concurs "L'oli és recurs" es farà des d'ara fins el mes de maig. Aquest concurs està cofinançat per la Diputació de Barcelona.

El premi del concurs consisteix en la celebració d'una Festa Sostenible i del Reciclatge per a tota l'escola. La festa inclourà diferents activitats com els jocs de gran format de l'Aventura dels Residus, la visita de la Deixalleria mòbil, la Ruleta dels impropis o un taller de sabó a partir d'oli usat per als pares i mares.

Durant les dues primeres setmanes de març es faran tallers de sensibilització a les escoles, adaptant les activitats a cada edat. Per als alumnes d'educació infantil s'explicarà la recollida d'oli a través de titelles i manualitats. A Cicle inicial i mitjà es farà a través de la projecció d'un audiovisual i d'un taller de manualitat. I a Cicle superior també es farà un debat que s'afegirà a la projecció de l'audiovisual.

A partir d'aquest moment els i les alumnes començaran a recollir l'oli de la cuina de casa i el portaran a l'escola. Cada alumne rebrà un envàs per a la recollida d'oli domèstic per endur-se a casa, el mateix dia que es fan els tallers. Aquest és l'envàs que s'emportarà a casa per posar-hi l'oli de la cuina. Un cop ple, l'alumne retorna el pot ple a l'escola i se li entrega un de buit i net.

La recollida i neteja dels envasos les realitza una empresa d'inserció sòcio-laboral, on hi treballen persones en risc d'exclusió laboral i l'oli recollit es tracta en una planta per a produir biodièsel.

El projecte Educo
El Projecte Educo (EDucation Used Cooking Oil) és una iniciativa finançada pel programa LIFE de la Comissió Europea amb l'objectiu fonamental de recollir l'oli usat a través de la participació activa de les famílies, facilitant-los el lliurament d'aquest oli en les escoles. La recollida la porten a terme persones en risc d'exclusió i l'oli recollit serà utilitzat com matèria primera per a la fabricació de biodièsel.

Quan estigui consolidada, la recollida d'oli a les escoles complementarà el servei de recollida d'oli comarcal que ja funciona actualment a 17 municipis. De fet, el Vallès Occidental és la primera comarca de Catalunya que ha fet una recollida d'oli domèstic comarcal generalitzada i que aposta decididament pels contenidors de recollida d'oli domèstic al carrer.

F.R.