Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alliberat un exemplar de xoriguer al parc dels Pinetons

Imatge 1.
Imatge 1
El passat diumenge, 3 de març, va tenir lloc l'activitat Les rapinyaires del parc dels Pinetons, organitzada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet, dintre del programa Activitats als parcs, rius i platges metropolitanes. Aquesta activitat, que tenia les places exhaurides, va comptar amb l'assistència de famílies amb nens i nenes de totes les edats que van poder gaudir d'una estona molt agradable, amb un temps radiant i moltes d'activitats sobre les espècies de rapinyaires nocturnes i diürnes del parc dels Pinetons.
En primer lloc, es va fer una breu introducció a la Casa Natura sobre les rapinyaires i es va projectar un vídeo sobre el mussol. A continuació, totes les famílies van participar en un joc de pistes que els va fer descobrir quatre de les espècies amb més presència al parc, (mussol, òliba, xoriguer, aligot) i algunes de les seves característiques més importants, com per exemple el sons que emeten.

Un cop identificades, van conèixer alguns aspectes sobre la nutrició de les rapinyaires nocturnes, esmicolant algunes egagròpiles (boles de pèl i ossos sense digerir que regurgiten). Amb ajut de la lupa binocular es van poder observar els esquelets d'alguns petits mamífers com musaranyes i ratolins o petits ocells que havien estat les seves preses.

Finalment, i gràcies a la col·laboració del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa de la Generalitat de Catalunya, un expert acreditat de l'associació Faumed va alliberar davant dels presents una femella de xoriguer.

El xoriguer
L'exemplar va arribar a aquest centre fa uns 3 mesos procedent de Sant Adrià del Besòs, on va ser trobat en estat molt greu ferit per un tret de caça i amb diversos traumatismes. Després de 3 mesos de recuperació, aquesta femella es va alliberar com a punt final d'aquesta activitat al parc dels Pinetons. Aquesta au, que pertany a una espècie molt freqüent al parc, va volar sense cap problema i probablement faci del parc Pinetons el seu hàbitat.

Aquest esdeveniment va ser seguit amb molta emoció pel públic que va gaudir d'un fet únic. Les seves valoracions escrites van ser molt positives, ja que activitats com aquesta permeten gaudir d'aquests espais naturals de manera lúdica i educativa en un temps de lleure, i hi pot participar tota la família.

Nou curs
Aquesta activitat també és l'inici del nou programa al parc dels Pinetons, organitzat per Àrea Metropolitana en col·laboració amb l'Ajuntament de Ripollet, que promou el coneixement i l'ús d'aquest parc de la Xarxa de Parcs Metropolitans.

La d'enguany serà la segona edició d'aquest programa, que ja es va dur a terme el passat 2012, amb molt èxit de participació. Per a consultar el programa de 2013 del Parc dels Pinetons i el d'altres parcs de la Xarxa de Parcs Metropolitans, cal fer-ho a: www.amb.cat/web/mmamb/parcs en "activitats 2013".

Per últim, recordar la propera activitat al parc dels Pinetons, serà "Contes al parc, un conte de veritat" el dia 7 d'abril, d'11.30 a 13h. L'activitat està adreçat al públic familiar (infants d'1 a 7 anys). Punt de trobada: Casa de Natura. Les activitats són gratuïtes, però les places són limitades. En aquest cas la inscripció es pot fer a la mateixa Casa Natura: 93.586.58.56 (De dilluns a divendres de 10 a 13.30) i casadenatura@gmail.com.

F.R.