Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Primers actes de l'Any Solà

Ripollet va celebrar diumenge dos actes per recordar la figura del pintor i fill il·lustre del municipi Andreu Solà, del qual enguany s’escau el centenari de la seva mort. A les 11 del matí l’Església Parroquial va acollir una missa exequial en record d’Andreu Solà, cantada en gregorià pel quartet Veus del Pirineus, i a continuació es va descobrir el quadre el "Baptisme de Jesús al Jordà", esborrany de l'obra de Solà, perduda en un incendi durant la Guerra Civil. D'altra banda, el Teatre Auditori va acollir el mateix diumenge una lectura dramatitzada d'Amics del Teatre, basada en textos del llibre de Jacint Verdaguer "Dietari d’un pelegrí a Terra Santa", il·lustrat per Andreu Solà l'any 1889.

Recuperació de l'obra de Solà
El quadre, regal del pintor a la parròquia, va presidir fins al 1936 el Baptisteri de la Parròquia. Un cop iniciada la revolta del militars, el juliol d’aquell any, l’església i la rectoria van ser assaltades i es va cremar bona part del que hi havia, el quadre d’en Solà inclòs. Ara, i gràcies a la iniciativa de l’Any Solà i la col·laboració de la família, l’esborrany fet pel pintor del quadre desaparegut, ha tornat allà on va ser. Un plafó elaborat per la comissió s’ha col·locat al costat del Baptisteri, on s’explica la història del quadre del qual se’n poden veure una fotografia un cop acabat i una altra del model que inspirà la figura de Jesús, realitzades pel mateix pintor.

Andreu Solà i Jacint Verdaguer
Dins l'acte celebrat al Teatre Auditori, Pere Padró, en nom de la comissió promotora de l’Any Solà, s’adreçà al públic per explicar la relació existent entre mossèn Cinto i Solà, l’escriptor i el pintor. A través de les cartes que es conserven, se sap que Verdaguer va demanar a Solà la il·lustració del llibre, però que va fer els dibuixos sense participar en el viatge ni conèixer el territori.