Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'ACM acorda a Ripollet el text de la moció relativa al referèndum sobre la independència

Una trentena d'alcaldes, alcaldesses i representants d'associacions municipalistes de Catalunya van reunir-se a Ripollet el passat dimarts, 9 d'octubre, en el marc del Comitè Executiu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Un dels punts més destacats de la trobada va ser el vistiplau al text de la moció que s'enviarà als ajuntaments perquè es pronunciïn sobre la celebració d'un referèndum sobre la independència.
El text, que va en la línia de l'aprovat pel Parlament de Catalunya al setembre, va tirar endavant amb el suport majoritari dels alcaldes presents, a excepció dels dos socialistes, entre ells el de Ripollet, Juan Parralejo, que s'hi van abstenir. En aquest sentit, Parralejo va explicar que compartia "tot allò que la moció diu referent al municipalisme" però considera que "encara no s'han esgotat totes les vies per tal que Catalunya encaixi d'una altra manera a Espanya". El president de l'ACM, Miquel Buch, va recalcar "el paper indispensable que han de tenir els ajuntaments" i que, "tret dels matisos", aquest era un tema on tots els alcaldes estaven d'acord. Per Buch, "les estructures d'Estat que estan per construir han de dotar Catalunya de la capacitat de decisió sobre el món local. El municipalisme català també té dret a decidir. No podem quedar fora de la realitat actual del país". Així mateix, la moció aprovada insta el Govern de la Generalitat, a les forces polítiques i els agents socials i econòmics, a impulsar el màxim consens possible per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta conseqüent, amb diàleg amb la comunitat internacional. El president de l'ACM i alcalde de Premià també va criticar l'actitud del PP a Madrid, per "culpar els ajuntaments de l'endeutament" i voler eliminar aquells dels municipis de menys de 20.000 habitants.

Entre d'altres punts tractats al Comitè Executiu, Buch va explicar que a través d'un Consorci català per al desenvolupament local, s'estava realitzant la compra agregada de serveis com la llum, que per a alguns ajuntaments ha suposat un estalvi de fins a un 70%. També es va acordar demanar a la Generalitat que avanci un part dels diners que deu als Ajuntaments, per tal de poder fer front al tancament de l'exercici. Boch va reconèixer, a més, que les properes eleccions al Parlament de Catalunya perjudicarà als ajuntaments, donat que s'allargarà l'aprovació del pressupost per al 2013.
R.H.