Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Col·locació de paranys contra la Processionària del pi

Arran de l'augment d'erugues, conegudes com la Processionària del pi, al parc dels Pinetons, el Servei de Parcs i jardins de l'Ajuntament de Ripollet ha instal·lat paranys per tal de reduir-ne la seva presència. Des de l'Ajuntament s'ha optat per un sistema més natural, totalment innocu per als éssers humans. Aquesta espècie representa un problema per moltes pinedes ja que, d'una banda, consumeixen les fulles dels arbres infectats i de l'altra, representen una molèstia per a les persones, ja que els seus pèls urticants es desprenen i es dispersen per l'aire provocant irritacions en nas i gola o bé reaccions al·lèrgiques.
La Processionària del pi és una espècie de papallona, molt coneguda per la seva fase larvària, erugues cobertes de pèl, que caminen en files, d'aquí el seu nom. Són típiques les bosses "cotonoses" que fabriquen als extrems de les branques de pi per protegir-se.

Per fer front a aquesta plaga, existeixen diferents mètodes, alguns d'ells químics com els insecticides clàssics. No obstant això, el servei de parcs i jardins de l'Ajuntament ha optat per un altre mètode: els paranys de feromones. Aquest tipus de productes són innocus per a la salut de les persones, així com per la fauna i flora, ja que la feromona és específica per a cada espècie i no repercuteix en els cicles vitals d'altres éssers vius.

Darrerament s'ha procedit a la instal·lació d'una vintena d'aquests paranys en alguns indrets del municipi, propers a la zona de Pinetons, que contenen la feromona sexual de la femella de la processionària i que atrau els mascles que queden atrapats, de manera que no poden fecundar les femelles.

F.R.