Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Regidoria de Salut Pública aclareix la situació sobre la recollida d'animals abandonats

Després de la publicació de la noticia en diferents mitjans del suposat incompliment, per part de l'Ajuntament de Ripollet, de la llei de protecció animal, la Regidoria de Salut Pública ha emès una nota de premsa amb alguns aclariments al respecte. Així, el departament assegura que "tenint en compte la situació econòmica actual i l'increment en el nombre de recollides, s'ha prioritzat la recollida d'aquells animals ferits o potencialment perillosos. Aquesta directriu continua aplicant-se durant el 2012. Durant el 2011 es van recollir 54 animals a la via pública, la qual cosa suposa un increment del 42% respecte l'any anterior".
Salut Pública també ha informat que el 27 de novembre de 2009, l'Ajuntament va signar un contracte, encara vigent, amb la Fundació Daina per a la defensa dels animals i la natura (SPAM), per dur a terme la recollida i acollida dels gossos i gats perduts i abandonats trobats al municipi. Segons aquest contracte, la recollida d'un gos té un cost mig de 400 euros i la d'un gat, de 200 euros.

Segons fonts de la Regidoria, aquest servei no està previst per acollir o recollir aquells animals de companyia que les persones, per motius diversos, ja no puguin o no vulguin tenir a casa. Així, des del departament de Salut Pública es vol fer especial esment que, en aquests casos, és la persona propietària qui, assumint la seva responsabilitat i dins dels límits marcats per la llei, derivi l'animal al lloc més adequat, fent-se càrrec dels costos íntegres que se'n puguin derivar.

El servei que presta la Fundació Daina per aquesta gestió d'animals de companyia va ascendir, durant el 2011, a 26.042 euros, quan la previsió del pressupost era de 20.000 euros. Aquesta despesa està destinada a garantir la correcta estada de l'animal al refugi, incloent-hi l'equipament, el veterinari, l'aigua i el menjar. L'animal romandrà en aquest refugi fins que sigui adoptat, fet que, en molts casos, no s'arriba a produir mai. El sacrifici està prohibit excepte en casos molt excepcionals.

Durant els anys 2010 i 2011, la Regidoria de Salut Pública ha fet campanyes de conscienciació per promoure entre els propietaris d'animals de companyia comportaments cívics (recollida de caques a la via pública) així com la identificació i cens de gossos i gats. Inscriure'ls al cens és imprescindible per reduir les intervencions de la protectora. És per això que es demana la responsabilitat als propietaris d'animals, ja que l'obligació que marca la llei al respecte recau directament sobre ells.

F.R.