Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Localitzats uns goigs escrits per Verdaguer dedicats a una capella del temple parroquial

La comissió organitzadora de l’Any Solà ha localitzat a la biblioteca del Seminari de Barcelona exemplars dels goigs escrits per mossèn Cinto Verdaguer amb motiu de la inauguració de la capella del Santíssim Sacrament de l’Eucaristia, celebrada el dia 4 de gener de 1883. La troballa ha estat casual, mentre els membres de la comissió de l’Any Solà buscaven documentació referent al pintor ripolletenc. A la biblioteca del Seminari s’hi aplega una àmplia col·lecció de goigs. El personal que en té cura afirma que per l’estil de la lletra es pot assegurar que correspon a la ploma de Verdaguer.

Una afirmació ja expressada per Manuel Mogas, qui al seu llibre Històries de Ripollet, escrivia tot referint-se a la capella del Santíssim Sagrament que “havia estat inaugurada el dia 4 de gener de l’any 1883 i amb dit motiu s’editaren uns Goigs en lloança del Santíssim Sagrament, amb lletra de Mossèn Cinto Verdaguer. Havia estat de bell nou restaurada el dia del seu 45è aniversari, o sia el 4 de gener de 1928, amb una esplèndida ornamentació de pintures i al mateix temps enriquida amb un combregador de marbre, i amb l’acabament complert i definitiu de l’altar, per l’adquisició de dos formosos àngels del mateix material, amb el daurat de les grades i taula amb dibuixos d’estil apropiat. La festa se celebrà amb l’assistència del Bisbe de Barcelona, Dr. Josep Miralles”.
Jacint Verdaguer en va escriure molts, de goigs. Especialment durant l’etapa de la seva vida en la qual, rebutjat pels seus protectors i marginat per la cúpula eclesiàstica, va haver d’acceptar escriure’n per a poder viure. Andreu Solà i Jacint Verdaguer es van conèixer. El poeta va demanar al pintor ripolletenc que l’ajudés a il·lustrar el llibre Dietari d’un pelegrí a terra santa, tasca que accepta i realitzà Solà.