Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els joves de l'institut Can Mas aprenen a collir olives de forma tradicional

Els alumnes de l'institut Can Mas recullen olives a la Casa Natura La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet i l'institut de Can Mas, amb la col·laboració de l'empresa Jardinet i de l'àrea de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, han promogut una nova activitat del sector primari adreçada a l'alumnat de 1r d'ESO de l'institut Can Mas, centre del municipi amb l'acreditació d'Escola Verda. Aquesta activitat, que ha consistit en la recollida i tractament posterior de les olives que ha produït d'aquest indret, s'ha dut a terme durant la primera quinzena de novembre al jardí de la Casa Natura i al Viver Municipal.
L'institut ha desenvolupat un projecte que ha tingut com a objectiu principal el coneixement, des de la pràctica i la vivència, d'una activitat tradicional de la qual se n'ocupen moltes persones des de fa molts anys al món rural. D'aquesta manera s'aconsegueix apropar els joves a aquestes dures feines, sovint ben llunyanes, sobretot en les ciutats.En la primera part del projecte els alumnes han recollit les olives de manera artesanal amb dos mètodes. Les situades en les zones més baixes dels arbres s'han obtingut a mà, amb el mètode de munyir les branques, i les zones més altes s'han buidat per batuda, batent els arbres amb canyes llargues i recollint les olives quan queien amb robes col·locades al terra.

Una vegada recollides les olives en cabassos i transportades a l'institut, es va iniciar la segona part de l'activitat, dissenyada pel professorat i consistent en el tractament dels fruits. Una part s'ha adobat amb diferents ingredients per poder ser consumits directament; la resta serà traslladada a un molí de Castellar del Vallès on es transformaran en oli. D'aquesta manera també s'aconsegueix familiaritzar l'alumnat amb aquests mètodes tradicionals de manufactura associats a productes que normalment consumeixen com les olives o l'oli.

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet ha valorat molt positivament aquesta activitat, que ha estat innovadora i ha permès l'alumnat apropar-se a la vida tradicional d'un sector com el primari que, normalment, queda molt allunyat de la realitat del jovent d'un entorn totalment urbà. A més, projectes com aquest obren noves vies de col·laboració i treball entre el món educatiu del municipi i la Casa Natura de la Regidoria de Medi Ambient, que se sumen a la tasca que aquest equipament realitza de manera habitual des de fa anys.

F.R.