Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els centres d'antenció primària de Ripollet esperen vacunar contra la grip unes 4.000 persones

El passat 3 d'octubre es va iniciar la campanya de vacunació de la grip. Enguany, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya distribuirà 1.270.000 dosis de vacunes. A Ripollet, l'any passat es van vacunar unes 3.600 persones, que suposa entre el 50 i el 60% de la població de risc. Enguany s'esperen vacunar unes 4.000. La durada prevista de la campanya serà de dos mesos.
S'estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general i que pot produir aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils. Es tracta d'una infecció de les vies respiratòries causada per un virus canviant i que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. La vacuna d'aquesta temporada inclou les tres soques recomanades per l'OMS, les mateixes que les de 2010, tot i que es recomana que les persones que s'hagin vacunat l'any passat ho tornin a fer aquest any, ja que és possible que la immunitat s'hagi reduït.

La campanya d'enguany vol insistir en la importància de la vacunació de la gent gran, un dels grups de persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip. També s'inclouen en els grups de risc les persones que pateixen certes malalties cròniques, les internades a institucions tancades, les dones embarassades i les persones amb obesitat mòrbida. A més, s'han de vacunar altres col·lectius, com els treballadors sanitaris, policies i bombers.

La grip es transmet amb facilitat d'una persona a una altra de tres maneres, per petites gotes que s'expulsen en tossir o esternudar, pel contacte de la pell o oral amb persones malaltes de grip i per tocar o compartir estris i altres objectes sense netejar-los degudament. És per això, que a més de vacunar-se, s'han de seguir unes bones pràctique d'higiene.

El període d'incubació de la malaltia és normalment de dos dies. La grip comença de forma brusca. Generalment, el diagnòstic es realitza a partir de la identificació dels símptomes. Es pot passar la grip sense ser atesos per cap professional sanitari. En la majoria de casos, cal evitar la utilització dels serveis d'urgència hospitalaris si no és per indicació dels metges. No hi ha cap medicament que curi la grip però alguns, com els analgèsics i els antitèrmics (paracetamol, àcid acetilsalicílic), ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre. Es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals, com beure líquids; no fumar, descansar i fer repòs i no deixar els tractaments que s'estiguin prenent habitualment.

Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al seu centre d'atenció primària de salut. Un cop aplicada pot produir molèsties locals lleus, però rarament febre o malestar.

R.H.