Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Revetlla de Sant Joan amb precaució

Ripollet celebrarà enguany la Revetlla de Sant Joan amb un ball popular al pavelló Joan Creus, organitzat per l'Associació Amics del Ball amb la col·laboració del Patronat Municipal de Cultura. També ho farà Can Mas, amb una revetlla organitzada des del Projecte Integral d'Intervenció al barri. La Policia Local ha autoritzat 5 revetlles més, organitzades pels veïns de diversos carrers del municipi. També hi ha autoritzada una foguera en un solar del carrer de Pablo Picasso. Les fogueres, els petards, la coca i el cava són elements indispensables per una bona celebració del solstici d'estiu, tot i que, com sempre, es demana precaució.
Consells de protecció civil a l'hora d'usar els petards
· No ens hem de guardar cap article pirotècnic a les butxaques. Es poden encendre i explotar-nos al damunt.
· No hem de posar mai la cara ni cap membre a sobre o davant de qualsevol article pirotècnic encès. Si ho fem, podem patir greus cremades, accidents oculars i/o traumatismes.
· No hem de llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 metres del bosc. Podríem calar-hi foc i provocar un incendi forestal.
· Hem de tancar les portes i finestres quan hi hagi focs d'artifici al carrer. Així evitarem el risc que el nostre habitatge s'encengui.
· Procurem encendre el ble per l'extrem perquè ens doni temps d'enretirar-nos.
· Les candeles romanes que no tinguin mànec especial, hem de fixar-les en un forat o en un test amb sorra per no cremar-nos.
· Quan utilitzem focs artificials, hem de vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S'encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
· Si un petard no s'encèn bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo. · No hem de tirar cap coet amb la mà, ni amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.
· No hem de ficar trons dins de totxanes ni ampolles, perquè, en explotar, fan metralla que surt incontroladament.
· No hem de tallar el tro final d'una traca. La seva explosió fora de la traca ens podria fer molt de mal.
· No hem de llançar cap petard contra algú altre. Podem ferir-lo greument.
· Hem de fixar bé les rodes d'artifici. Així evitarem que cremin incontroladament.
· No hem d'encendre cap petard dins les cases.
· No subjecteu els petards amb les mans
· Enceneu cada article seguint estrictament les instruccions concretes.

Tipus de petards
Es considera pirotècnica recreativa bàsica el conjunt d'artificis pirotècnics que poden ser usats pel públic en general durant la celebració de determinades festes de caràcter popular o particular. Des del punt de vista legal, estan inclosos dins les classes I, II i III, de les vuit en què està dividida la totalitat de la pirotècnia. Per poder adquirir petards s'ha de tenir 18 anys.

Tipus I: Risc baix Els productes de la classe I són els que tenen un risc baix o molt baix. Estan pensats per utilitzar-los en àrees confinades, concepte en què s'inclou l'interior dels edificis d'habitatges. Aquest grup està format per bengales, bombetes i sorpresa japonesa; i fonts com surtidors i volcans.
Tipus II: Risc mitjà Els productes de la classe II són els que tenen un risc mitjà. Estan pensats per utilitzar-los a l'aire lliure en àrees confinades. Els petards de tipus II està format per bengales (bombetes i sorpresa japonesa), petards (trons i traques xineses), voladors (paracaigudes, correcames, xiuladors, girasols i rodes), coets (coets de tro i de llum), fonts (surtidors i volcans) i bateries (combinacions i candeles).
Tipus III: Risc alt Els productes de la classe III són els que tenen un risc alt. Estan pensats per utilitzar-los a l'aire lliure, en àrees amples i obertes. Aquest grup està format pels mateixos petards que els de la classe II excepte les bengales.Hem de fixar bé les rodes d'artifici. Així evitarem que cremin incontroladament.

Les coques
Aquest dia també és important seguir alguns consells pel que fa al consum de coques, especialment les farcides. Aquestes contenen ingredients que suposen un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de bacteris que proliferen amb l'increment de les temperatures. A banda de les mesures d'higiene i seguretat que han de complir els obradors de pastisseria, els consumidors també poden contribuir a l'hora d'assegurar que el producte adquirit arribi en bones condicions a taula. En aquest sentit, cal seleccionar el tipus de coca en funció de les possibilitats de conservació fins el moment de consumir-les, evitant així comprar coques amb crema o nata si no es pot assegurar la seva conservació en fred.

L.P.