Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Estalvi d'aigua i energia als CAP de Ripollet

El CAP Pinetons va acollir el passat dijous, 14 d'abril, una jornada de formació ambiental adreçada a professionals sanitaris. Una activitat que es va fer dies abans al CAP Ripollet i que properament es realitzarà al CAP II Cerdanyola-Ripollet. Les xerrades, a càrrec de Jordi Pujadas, responsable ambiental de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'ICS, complementen les actuacions d'estalvi d'aigua i energia realitzades als 120 edificis d'aquesta zona, entre ells els de Ripollet.
Així, en el marc de la campanya 'Més polits, més sans', a banda de la xerrada de sensibilització, s'han instal·lat a totes les aixetes de l'edifici diversos mecanismes d'estalvi d'aigua, cedits per l'Agència Catalana de l'Aigua a l'Institut Català de la Salut. Es tracta d'airejadors o reductors, que permeten disminuir el cabal d'aigua, amb un estalvi del 50%. En total, l'ACA ha aportat uns 9.000, dels quals ja s'han instal·lat prop del 80%.
També s'ha fet una campanya de cartelleria, col·locant enganxines al costat d'endolls, ordinadors i impressores, amb senzills consells per aconseguir estalviar aigua, energia i paper. Segons els estudis previs, l'ICS preveu un estalvi de 50 milions de litres d'aigua a l'any.
A més, des del SAP Cerdanyola-Ripollet s'ha fet una actuació addicional. Es tracta d'un projecte que preveu estudiar el consum d'aigua, gas i electricitat dels centres, comparant les dades que es recullin a partir d'ara amb les anteriors.

Implantació d'un sistema de gestió ambiental als centres d'atenció primària
Una cinquantena de CAP ja funcionen amb el sistema de gestió ambiental desenvolupat per l'ICS i compten amb la certificació de qualitat ISO i l'europea EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). Aquests equipaments realitzen una gestió acurada dels residus, controlen el soroll que genera el centre, les emissions a l'atmosfera, l'abocament d'aigües residuals, treballen per disminuir el consum de matèries primeres i potencien la conscienciació de professionals i usuaris en temes ambientals. L'objectiu és que els 300 Centres d'Atenció Primària de Catalunya acabin adscrivint-se a aquesta iniciativa.

R.H.