Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta el mapa del Patrimoni de Ripollet, que compta amb 167 elements

El passat dimecres 23 de març l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo i el regidor de Cultura, Ferran Tornel, van presentar al CIP Molí d'en Rata el mapa de Patrimoni de Ripollet, acompanyats per Lluís Rius, tècnic de Patrimoni de la Diputació de Barcelona i Raquel Valdenebro, de l'empresa Arqueociència, que han treballat en el projecte, des de que es va endegar l'any 2006, conjuntament amb l'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Ripollet. D'aquesta feina se'n despren que Ripollet compta amb un patrimoni de 167 elements, repartits entre immobles (el 47%), mobles (el 26%), documentals (el 14%), immaterials (18%) i naturals (5%).
Des de l'Àrea de Patrimoni de la Diputació de Barcelona s'han realitzat els mapes de patrimoni d'una quarta part dels municipis de Catalunya. A través de la seva web es pot consultar el mapa de Ripollet, amb tots els elements que el conformen i amb una fitxa associada que conté informació i fotografies. També es pot cercar per tipologia. La memòria completa la trobaran a l'arxiu adjunt.

Ripollet compta amb 167 elements en el seu patrimoni
D'aquest patrimoni, un 58% és privat i l'altre 42% és públic.
Del Patrimoni immoble, el més abundant ja que suposa un 47% del total, en destaquen les masies (com la de Can Mas i Cal Grasses), els edificis rurals dins el casc urbà (com els situats al carrer de la Palma), les antigues cases d'estiueg de gent benestant de Barcelona, o l'Església de Sant Esteve entre molts d'altres. També en destaca el patrimoni industrial com el dels antics molins fariners.
Pel que fa al patrimoni moble, amb un 26% del total, en destaquen els monuments repartits pel municipi com el de l'agermanament amb Avrillé, o els monuments a Andreu Solà o Emma Maleras, així com també elements com el Molí de Vent de la plaça Pere Quart o la mola de la plaça Lluís Millet.
Si mirem el patrimoni documental, molt important a Ripollet, trobem els que pertanyen propiament a l'Ajuntament així com diversos que són propietat de particulars. Festes majors, el Sant Antoni Abat, el Corpus o l'Himne de Ripollet conformen el patrimoni immaterial i suposen un 18% del total. Per últim, el patrimoni natural compren, entre d'altres, el bosc dels Pinetons, el xiprer situat a l'entrada del cementiri, o el mateix riu Ripoll, que actualment és un dels projectes prioritaris des de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet, des d'on es treballa per la seva recuperació.

Una base per al futur del patrimoni
Segons va explicar l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, aquest mapa és la manera de construir un projecte molt més sòlid pel que fa al patrimoni de Ripollet i que servirà per treballar, en un futur, en la creació d'un catàleg de protecció de patrimoni. També va afegir que aquest patrimoni és un ens viu que s'anirà modificant amb el temps. També va destacar la importància de la declaració de l'Església de Sant Esteve com a Bé Cultural d'Interés Local o la recuperació de la Font de Can Mas a través d'un pla d'ocupació.

L.P.