Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En marxa el procés participatiu del Projecte de Recuperació Ambiental del riu Ripoll

El passat 3 de març es va iniciar el procés participatiu del Projecte de Recuperació Ambiental de l'Espai Fluvial, que te com a objectiu la recuperación de la llera del riu Ripoll al seu pas per Ripollet. Així ho va explicar en roda de premsa, el passat 15 de març, la regidora de Medi Ambient, Gemma Edo, acompanyada per Jordi Pacheco, subdirector general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. La guia per formar part d'aquest procés participatiu, que portarà per lema 'SomRiu Ripollet' està actualment en revisió per part de la comissió de seguiment i estarà enllestida al mes de juny, quan es repartirà a tots aquells que vulguin donar la seva opinió sobre el futur del Ripoll. Al mes de setembre tindran lloc les primeres sessions informatives.
Segons va explicar la regidora de Medi Ambient, Gemma Edo, "aquest és un projecte d'Ajuntament, no de regidoria ni de partit polític", però que compta amb el suport de PSC, CIU, CpR, PP, ERC i ICV. Edo també va explicar que a banda del procés participatiu en sí, s'han preparat diverses activitats com un projecte de maletes viatgeres, treball a les escoles vinculat al riu i totes les iniciatives endegades des de la Casa Natura a través de l'Agenda de Primavera.

Tres eixos centrals
El procés tindrà tres eixos centrals ja establerts que seran: els usos de la ribera, la horta urbana municipal, i la dimensió educativa social i lúdica del riu. La comissió de seguiment, que actualment treballa en la guia per als participants, està formada, entre d'altres, per representants de la indústria, del món educatiu, associacions de veïns, hortalans, l'ACA, l'Oficina de Participació, la Casa Natura i ciutadans a nivell particular, així com per una empresa externa de dinamització.

Sessions informatives
Durant les sessions informatives, que s'iniciaran al setembre i que són obertes a la població en general, s'explicarà quin és el procés a seguir i es facilitarà informació perquè la gent hi pugui treballar. També hi hauran sessions dedicades a sectors en concret sobre temàtiques més específiques.
D'aquesta feina en sortirà un document de conclusions que inclourà tant les propostes de consens com les de divergència i que preten ser un document, segons explicava Jordi Pacheco, subdirector general de Participació Ciutadana, útil per a la governança del futur equip de govern municipal, que ajudi a prendre decisions.
També es podrà formar part del procés participatiu via web o presentant un document que es traslladarà a les sessions informatives, on es discutiran les propostes. Totes elles obtindran resposta, aproximadament cap al mes d'abril, quan el procés participatiu ja haurà avançat de manera considerable.

Un llarg camí
El Projecte de Recuperació Ambiental de l'Espai Fluvial va ser presentat a finals de juny de 2010 per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet. Donar espai a les espècies autòctones i crear un espai el més natural possible són els seus principals objectius, a banda de conéixer quina relació volen tenir els ripolletencs amb el riu Ripoll. 

El projecte, que es desenvoluparà en tres fases, es preveu que es completi a finals de 2013. La millora del Ripoll s'ha treballat durant gairebé dos anys conjuntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua. La licitació del projecte ascendeix a 670 mil euros finançats al 50% per l'ACA i pel fons FEDER.
L.P.