Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenten les conclusions de la prova pilot de l'Observatori de Civisme

Durant la prova pilot de l'Observatori del Civisme, realitzada el passat estiu, es van registrar 180 incidències, de les quals un 88% eren d'actes incívics al carrer, principalment problemes de soroll i o mal ús del mobiliari urbà. El 12% restant corresponia a problemes de brutícia al carrer o contenidors plens. Per contra, no es van registrar problemes amb la mobilitat, que era el tercer indicador estudiat.

Els resultats de l'estudi van ser presentats el passat dilluns, 21 de febrer, per l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, acompanyat per la presidenta-delegada de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Inma Moraleda, i el tinent d'alcalde del Pla Local per a la Convivència, Ferran Tornel.

A la presentació, l'alcalde, va assegurar que "Ripollet és un poble cívic amb un alt grau de convivència", on viuen més de 37.000 persones en un espai reduït. Per a Parralejo, aquest informe és important per a conèixer la realitat del municipi i poder impulsar solucions per a prevenir els conflictes. En aquest sentit, l'alcalde va explicar que algunes d'aquestes mesures han consistit en col·locar elements físics en espais de conflicte, fent carrers més amables, protegint els espais de jocs infantils o col·locant elements que impedeixin l'excés de velocitat en alguns punts conflictius.

Per la seva part, la responsable d'Igualtat i Ciutadania, Inma Moraleda, va destacar la importància de l'Observatori com a eina per reforçar la convivència i la cohesió social, treballant, sobretot, des de la prevenció. Per a Moraleda, aquest "és un esforç que cal fer perquè no sempre la gent que ve de fora coneix com es resolen aquests conflictes a la nostra societat". A més, va destacar que espera poder extendre la prova a altres municipis.

Aquest projecte és una acció del Pla Local per a la Convivència i ha estat finançat per la Diputació de Barcelona. L'estudi es basa en la informació recollida, del 14 de juny al 14 de setembre passatm, de diferents departaments municipals, com ara la Brigada Municipal d'Obres, Parcs i Jardins, l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, Serveis Municipals, el Pla Local per a la Convivència, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra de Ripollet. El treball es preveu repetir anualment, creuant dades de períodes tant d'hivern com d'estiu. Tal i com va recordar a la roda de premsa el responsable del Pla Local per a la Convivència, Ferran Tornel, aquesta iniciativa se suma a d'altres eines de convivència, com el Programa de Mediació i, en breu, l'Ordenança de Civisme, que serà efectiva en un parell de mesos i que es convertirà en el marc principal del Pla.

R.H.