Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A punt de conèixer el guanyador del IV Premi d'Investigació Local de Ripollet

L'acte de lliurament del IV Premi d'Investigació Local 'El fil de la Memòria', que convoca bianualment EMA Publicacions, es realitzarà el proper dimarts, 30 de novembre, a les 19.30 hores, a la Biblioteca de Ripollet. El jurat del premi està format per Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya i professor del Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, i Borja de Riquer, catedràtic del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Els dos historiadors participaran en la taula rodona 'Història local i memòria' que es durà a terme durant l'acte. EMA Publicacions ha avançat que també es presentarà un extracte del documental Les cares de la guerra, de l'Associació Mai Més!, el projecte guanyador del III Premi d'Investigació local, que ha estat realitzat per David Fontanals i Marc Padró.
Les cares de la guerra ha recollit en imatges els testimonis de ripolletencs, tant d'origen com d'arribada, sobre els moments previs a l'esclat de la Guerra Civil, el desenvolupament de la Guerra i els primers anys del franquisme. Actualment, s'està tancant l'edició del material escrit que acompanyarà el documental. L'editorial local creu que es podrà presentar públicament durant el primer trimestre de 2011.

El Premi d'Investigació i la col·lecció 'El fil de la memòria'
El Premi d'Investigació Local 'El fil de la memòria' es va crear l'any 2005 i, tot i que inicialment es preveia que tingués una periodicitat anual, va passar a ser bianual per recomanació del Jurat de la primera edició del premi. Els treballs editats fins al moment són Històries compartides. La immigració dels anys seixanta i noranta a Ripollet (2007), de María Jesús García i Sandra Domènech, i El Ripollet de Carles Ferré. De la reconstrucció democràtica a l'hegemonia socialista (1979-2001) (2008), de Jordi Rodríguez Ruíz.
EMA Publicacions edita, però, la col·lecció d'història local 'El fil de la memòria' des de l'any 1996. Els títols publicats fins el moment són: Ripollet, cent anys d'història gràfica (1996), de Ramon Martos i Joan Mimó; Ciutadans, retalls i mutacions. Una mirada fotogràfica a Ripollet (1997), un treball de fotoperiodisme realitzat per Miquel Alba; Memòries d'un barri de frontera (2000), de Carme Aldana, coeditat amb la Comissió de Festes del barri del Pont Vell Can Tiana; i Històries de Ripollet. Edició conmemorativa (2008), de Manuel Mogas i Salvadó, en coedició amb l'Agrupació Ripollet Natura.

R.H.