Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gran afluència a l'homenatge als soldats morts a la batalla de l'Ebre

El passat 24 d'octubre, es va dur a terme un homenatge institucional per part de la Generalitat de Catalunya als soldats morts durant els 115 dies de la Batalla de l'Ebre, entre ells alguns ripolletencs. L'acte es va dur a terme al Memorial de Les Camposines, lloc estratègic durant la batalla a prop Corbera d'Ebre i va comptar amb l'assistència de milers de persones, la majoria familiars dels soldats de l'Exèrcit Popular de la República morts o desapareguts l'any 1938. Durant l'acte, es va inaugurar una placa amb els noms de les víctimes d'aquesta batalla, morts o desapareguts.
Molts ciutadans de Ripollet varen morir o desaparèixer a l'Ebre el 1938. La batalla va començar la matinada del 25 de juliol i es va perllongar fins el 16 de novembre. Els historiadors encara no s'han posat d'acord sobre el nombre de víctimes. L'exèrcit popular de la república parla de 30.000 morts, mentre que l'exèrcit feixista parla de 6.500. D'altres eleven el total de víctimes fins els 130.000. No hi ha dades exactes. Comissió en Memòria de les Víctimes del Feixisme de Ripollet ho atribueix "a la descomposició final de l'exèrcit de la República, la gran quantitat de desapareguts abandonats als camps de batalla i el menyspreu dels vencedors cap a les víctimes republicanes".

Segons ha informat la Comissió, fa unes setmanes aquestes famílies varen rebre la corresponent informació sobre l'homenatge de la Generalitat, al mateix temps que se'ls demanava l'aprovació per poder fer constar els noms dels seus parents víctimes d'aquella batalla. També se'ls pregava que enviessin qualsevol correcció sobre alguna errada que poguessin detectar en els noms que el Memorial Democràtic tenia inscrit.

FOTO: Fotografies extretes de victimesdelfeixisme.blogspot.com

L.P.