Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La història de Ripollet explicada des dels records dels ciutadans del municipi

El passat dimecres, 13 d'octubre, es va fer la presentació al CIP d'un nou projecte endegat des de l'Àrea de Patrimoni del Patronat Municipal de Cultura. Es tracta d'una proposta que l'Editorial Efadós va fer a l'Ajuntament i que ja s'ha dut a terme en d'altres municipis. L'objectiu principal és que Ripollet formi part de la col·lecció L'Abans, una sèrie de fascicles que recullen la memòria i la fotografia històrica dels pobles de Catalunya i Balears, entre el final del segle XIX i la primera meitat del segle XX, amb un volum exclusiu per a cada poble.La portada, així com el primer número es repartirà de manera gratuïta la Diada de Sant Jordi.

Així, es recollirà el testimoni i les imatges de tots els ciutadans que vulguin col·laborar a construir aquest fons documental sobre la història de Ripollet des de 1870 i fins a la transició. Amb la col·lecció L'Abans, l'Editorial Efadós té la voluntat de preservar la memòria oral de cada vila, predestinada a desaparèixer i recuperar aquest patrimoni de gran valor. Així, cada setmana sortirà un fascicle (50 entregues) a un preu aproximat 2'80 euros que els veins i veïnes podran adquirir i anar recopilant fins a aconseguir un volum complet.

Tant l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, com el regidor de Cultura, Ferran Tornel, van valorar molt positivament aquesta iniciativa, describint-la com un projecte ambiciós que permetrà tenir documentada la història de Ripollet però des de les vivències i els records dels propis vilatans. A l'acte, també va assistir Juan Manuel Cabezas, representant de l'editorial i responsable d'aquesta publicació, que treballarà molt d'aprop amb una consell assessor d'onze persones del poble que aportaran tota la seva experiència i coneixement sobre el municipi. Aquestes persones són: Magí Baqués, Montserrat Casamitjana, Josep Maria Cisa, Isabel Dulcet, Marta Figueras, Josep Grau, Paquita Gispert, Josep Martínez, Pere Padró, José Toledano i Elena Vilalta com a tècnica de patrimoni del PMC.

Col·laboració ciutadana
Tots aquells ripolletencs que vulguin col·laborar en la iniciativa poden posar-se en contacte amb el Centre d'Interpretació del Patrimoni, des d'on es coordinarà l'entrega de material. Per a l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, aquest projecte complementa una dinàmica que el consistori té en marxa des de fa temps i que consisteix en recuperar la història de Ripollet.

FOTO1: El regidor de Cultura, Ferran Tornel, l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo i Juan Manuel Cabezas, responsable del projecte a l'editorial Efadós.
FOTO2: Alguns dels membres del consell assessor amb el regidor de Cultura, l'alcalde i el representant de l'editorial.

L.P.