Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ernest Boquet i Jiménez, fill predilecte de Ripollet

La recent creada Comissió d'Honors i Distincions ha proposat el nomenament d'Ernest Boquet i Jiménez com a Fill Predilecte de Ripollet. La distinció es farà oficial en el transcurs del Ple Municipal del 30 de setembre. Ernest Boquet, nascut a Ripollet l'any 1946, viu actualment a Sant Fruitós de Bages, on es va traslladar després de 40 anys. Catedràtic de Microbiologia a la Universitat de Barcelona, expert en microbiologia, parasitologia i anàlisi clínic, Boquet ha estat assessor del Ministeri de Sanitat espanyol i diversos comitès científics de la Generalitat de Catalunya i ha deixat un important llegat científic.
En l'àmbit personal, Ernest Boquet és conegut per ser el fill de "la Reyes", propietària de la Farmàcia Boquet. A banda de la seva vessant professional en la microbiologia, l'altra gran passió de Boquet ha estat el bàsquet. Així, és coautor, juntament amb el seu amic Modest Serra, del llibre editat amb motiu del 75è aniversari del Club Bàsquet Ripollet. El seu actual estat de salut l'impedirà estar present el dia del Ple, tot i que ja ha declarat que intentarà ser a l'acte oficial de nomenament, el proper 7 d'octubre a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Biografia
Ernest Boquet i Jiménez va néixer a Ripollet el 12 de gener de 1946, al nº 17 del carrer d'Anselm Clavé, en el sí d'una família republicana. Va fer parvulari a casa d'Encarnació Braut. Als 7 anys va començar a estudiar als Escolapis de Sabadell i en complir els 18 va passar a la universitat. De la seva infància i adolescència, Boquet recorda la missa dels diumenges a l'església de Sant Esteve i les seves sortides amb Els minyons de muntanya. Uns anys on també destaca la solidaritat de la seva mare, la "Reyes", qui durant anys va posar de forma gratuïta les injeccions als veïns necessitats de Ripollet; una tasca a la que Ernest l'ajudava, des dels 15 anys, els dies de festa i quan no anava a la classe. Fins i tot, Ernest Boquet recorda, a mode d'anècdota, quan la seva mare va decidir comprar un cotxe per poder atendre tots els malalts. Va ser aleshores, quan es va convertir, juntament amb la senyora Pons del Cafè Faró, en una de les primeres dones de Ripollet en treure's el carnet a la vila.

Després de les inundacions de 1962, que van costar la vida a 12 persones de Ripollet, Ernest Boquet recorda haver posat més de 2.300 vacunes antitetàniques i antitifoïdals en tres dies. Per aquella època ja repartia el seu temps entre els estudis a Sabadell i el bàsquet a Ripollet.

Als 18 anys va començar els estudis universitaris fins els 25. Treballava als Laboratoris Esteve quan va aconseguir una beca universitària. A partir d'aquí, va començar la seva carrera com a professor on va anar pujant fins a esdevenir Catedràtic. Però ha estat la seva carrera docent extrauniversitària la que l'ha portat a viatjar per tot el món i a rebre el títol de Català Universal per la Catalunya Central, l'any 2007.

A principis dels 80, va rebre una beca de la Generalitat de Catalunya per visitar els principals hospitals de Nova York i Washington, amb l'objectiu d'aplicar millores al sistema higiènic i de diagnòstic dels hospitals catalans. Durant la seva extensa trajectòria professional, ha estat professor de microbiologia a l'escola d'infermeria de Manresa, ha treballat al laboratori del Centre Hospitalari de Manresa i assessor de malalties infeccioses a diversos hospitals catalans. Membre del Comité Executiu de diverses societats científiques espanyoles i algunes estrangeres, també ha estat autor de més d'un centenar d'articles a revistes científiques nacionals i d'una vintena a revistes estrangeres. Així mateix, és autor o coautor de 17 llibres de caràcter científic i recentment ha publicat un Atlas de Parasitologia, escrit en català, castellà i anglès.

Als 17 anys de docència universitària se sumen més d'un centenar de cursos de microbiologia clínica i desenes de conferències. Va ser nomenat Membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, Membre d'Honor de la Societat Espanyola de Micologia, Membre d'Honor de la Federación Bioquímica de Argentina, de la Federación Colombiana de Especialistas del Laboratorio, de la Sociedad Boliviana de Bioquímica i de la Sociedad Cubana de Patología Clínica.

Foto 1: Ernest Boquet al laboratori.
Foto 2: Ernest Boquet durant la presentació del llibre del 75è aniversari del CBR, el gener de 2006 (part inferior dreta).

R.H.