Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Departament de Justícia posa a l'abast de Ripollet els seus serveis de mediació

La Consellera de Justícia, Monterrat Tura, i l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, van signar el passat dijous, 22 de juliol, un conveni pel qual el Servei de Mediació Comunitària de Ripollet s'adhereix al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya. Gràcies a aquest conveni, a partir d'ara el servei municipal podrà comptar amb el suport d'una vintena de professionals especialitzats per a casos de temàtica concreta o de caràcter complex. A més, el Centre de Mediació també ofereix tallers, xerrades i sessions pràctiques, tant a per a la ciutadania en general com per als professionals de l'administració.
L'acte va comptar amb la presència de la directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, Anna Vall i del regidor de Cultura i de Joventut, Ferran Tornel. Un cop signat el conveni, la consellera, acompanyada per l'alcalde, es va traslladar al jutjat de Pau de Ripollet per veure les instal·lacions i saludar el seu Jutge de Pau titular, Pere Soms i el Jutge de Pau suplent, Joan Giménez. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, va destacar el paper dels jutjats de Pau en la derivació de conflictes en l'àmbit del dret privat, que puguin resoldre's per la via de la mediació. Segons Tura, aquesta via estalvia molts costos per a totes les parts i també aconsegueix "millors i més ràpids resultats". La Consellera ha assegurat que la resolució pacífica de conflictes mitjançant un mediador millora molt la relació posterior entre les persones que utilitzen el servei. La consellera també ha explicat que el nivell de litigiositat a Catalunya és molt elevat, ja que l'any passat es van presentar 950.000 assumptes de dret privat, molts dels quals es podrien resoldre per mediació, com els conflictes entre propietaris i llogaters, entre veïns d'una comunitat, així com els relatius a dret de família i successions. La Consellera ha afirmat: "estem segurs que quan es conegui, triomfarà". Fins el moment, el Departament de Justícia ha signat 42 convenis amb Ajuntaments i preveu que a finals de setembre aquests arribin a la cinquantena.

El Programa de mediació ciutadana de Ripollet forma part del Pla Local per a la Convivència i està finançat al 50% entre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, a través d'un altre conveni signat el juliol de l'any passat. A més, el passat mes de maig l'Ajuntament va signar un conveni amb el Jutjat de Pau pel qual aquest havia d'impulsar, difondre i gestionar la mediació com a mètode de resolució de conflictes.

Segons dades de la Conselleria de Justícia, l'any passat el Jutjat de Pau de Ripollet va tramitar un total de 6.262 actuacions judicials, de les quals 2.095 eren actuacions de l'àmbit penal, 2.789 de l'àmbit civil i 2.047 del registre civil.

R.H.