Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CIP rep la donació d'un quadre d'Andreu Solà

El quadre La tertúlia del rector, del pintor ripolletenc Andreu Solà i Vidal, ha entrat a formar part del nostre patrimoni local, gràcies a la donació realitzada per la senyora Carme Figarola i Plaja al poble de Ripollet. L'acte de cessió va tenir lloc el passat 25 de gener, a l'Ajuntament de Ripollet i va comptar amb la presència de l'Alcalde, Juan Parralejo; el President Delegat del Patronat Municipal de Cultura, Ferran Tornel; així com la senyora Figarola i la seva filla.

La pintura, que serà dipositada i custodiada al Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata, contribueix a augmentar la col·lecció del pintor local Andreu Solà, que ja compta amb unes 25 obres.

Veïns del carrer del Calvari
Carme Figarola és néta del doctor Severo Figarola Serret, que va ser metge de Ripollet a la darrera dècada del segle XIX i a qui es va dedicar un carrer del municipi, el carrer Doctor Figarola. El seu fill i pare de Carme Figarola, Severo Figarola Pera, va passar els primers anys de la infància a Ripollet i és precisament un dels personatges que apareixen al quadre on es representa una escena a l'escola l'Estudi. En concret, és el nen que està dret i amb les mans a la butxaca.

Cal tenir present que Solà sovint representava personatges reals en el seus quadres i el fet que, tant l'artista com la família Figarola, visquessin en aquella època en el mateix carrer, el Carrer del Calvari, segurament propicià que el petit Severo sigui un dels personatges identificats en el quadre. Sobre aquesta obra, datada al 1898, la revista La Ilustración Artística, deia: “Nada hay en el lienzo que no lleve el sello de la más hermosa naturalidad, así como en lo que se refiere al sentimiento como en lo que respecta a la forma. (...). Completa la impresión grata que el cuadro produce el paisaje, que tiene luz y ambiente y que está tratado con sobriedad y perfecto conocimiento de la técnica”.

Un fons de 25 obres
Aquesta adquisició se suma a la que va fer-se fa uns mesos, amb la compra de part de la col·lecció de l'obra de l'artista als seus hereus. D'aquesta manera, actualment formen part del fons patrimonial del CIP, vint-i-cinc obres de Solà, entre quadres de grans dimensions com L'Orfenet, Figura Femenina en el Jardí o el mateix La tertúlia del rector, dibuixos en llapis o aquarel·la o esbossos sobre tela, fusta o cartró. Alguns d'aquests quadres es van poder veure a l'exposició que es va fer al Centre Cultural amb motiu del l'Any Solà (2003).

La voluntat és, amb el suport de la Diputació i/o altres institucions, poder anar restaurant les diferents obres i exposar-les públicament. Per començar, durant l'any 2010, el Departament de Conservació i Restauració de l'Escola d'Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona realitzarà in situ la restauració de les obres més malmeses.

R.H.