Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença la Campanya de Vacunació contra la Grip A

El dilluns 16 de novembre va començar als Centres d'Atenció Primària la Campanya de Vacunació contra la Grip A. Segons el departament de Salut de la Generalitat seria recomanable que es vacunés el personal sanitari, els treballadors dels serveis d'emergències i de seguretat, els pacients dels grups de risc amb altres patologies associades i dones embarassades. La consellera de Salut, Marina Geli, ha assegurat que no s'ha de banalitzar aquesta grip, ni crear alarmisme.

El virus de la grip A ha desplaçat el de la grip estacional, que podria fer la seva entrada al desembre. Al telèfon Sanitat Respon, el 902 111 444, que centralitza les consultes per grip A, han atès 7.652 trucades des del 23 de setembre fins a final d'octubre. Els ciutadans que truquen, reben l'atenció de personal d'infermeria o d'un metge, en el cas que sigui necessari.

El millor que podeu fer per protegir-vos és seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajudarà a disminuir la transmissió del virus i serà l'acció més efectiva per protegir-vos i protegir els altres.

1. Quan tossiu o esternudeu tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
2. Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó, o un preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-se).
3. Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.
4. Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.
5. Quedeu-vos a casa si creieu que esteu malalts i truqueu a Sanitat Respon: 902 111 444.

Informació sobre la grip A
La vacunació és la mesura més efectiva per protegir les persones de la grip A i de les complicacions que hi puguin haver

La grip A és produïda per un virus:
* nou, per la qual cosa les persones no tenim protecció natural o immunitat,
* i molt contagiós.

Això significa que, encara que normalment és una malaltia lleu que es cura en pocs dies:
- moltes persones tenen el risc de contraure aquesta grip, i
- algunes persones, poques, poden patir una grip greu i hauran de ser hospitalitzades.

La vacuna ajuda a protegir-vos contra la grip A, ajuda a protegir la vostra família i les altres persones properes i pot protegir-vos en cas de futures onades d'infecció causades pel virus de la grip A.

Els grups de persones que s'han de vacunar són:
- Persones majors de 6 mesos que pateixin determinades malalties que fan que tinguin un risc alt de complicacions derivades de la infecció:
* Malalties cròniques pulmonars, cardiovasculars, hepàtiques, malalties renals, asplènia (falta de melsa), diabetis, immunosupressió, anèmia o hemoglobinopatia moderada o greu o malalties neuromusculars greus (esclerosi múltiple o altres).
* Persones amb obesitat mòrbida.
* Menors de 18 anys que reben tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic.
- Embarassades.
- Professionals de la salut i sociosanitaris.
- Persones que treballen en serveis d'emergència i protecció civil (bombers, policia, etc.).

Qui no s'ha de vacunar?
- Les persones sanes sense factors de risc no cal que es vacunin, ja que, en cas de contraure la grip A, la malaltia té una evolució lleu.
- No s'han de vacunar les persones que pateixen una al·lèrgia greu a les proteïnes de l'ou.
- No s'han de vacunar els menors de sis mesos.

Què heu de fer si no pertanyeu a cap dels grups de risc?
Segons el coneixement actual de l'epidemiologia de la pandèmia, si no pertanyeu a cap dels grups de risc, no cal que us vacuneu. Recordeu que el millor que podeu fer per protegir-vos és seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajudarà a disminuir la transmissió del virus i serà l'acció més efectiva per protegir-vos i protegir els altres.

Protegeix la vacuna de la grip estacional (la de cada any) de la grip A?
La vacuna contra la grip estacional no protegeix contra la grip A.
Ambdues vacunes protegeixen de virus gripals, però el virus de la grip té molts tipus. La vacuna estacional protegeix de tres tipus de virus gripals que no són el de la grip A. Per tant, les persones vacunades amb la vacuna de cada any no tenen protecció davant la grip A.

Coses a tenir en compte
- La vacuna s'administrarà gratuïtament.
- Per a les persones que s'hagin de vacunar, a partir dels 2 anys d'edat, serà suficient una única dosi (s'està determinant si els infants menors de 2 anys requeriran dues dosi de vacuna per aconseguir una bona protecció).
- Les vacunes no són obligatòries a Catalunya ni a la resta d'Espanya.
- La vacuna contra la grip A no pot provocar la malaltia.
- Recordeu que la vacuna contra la grip estacional no protegeix contra la grip A.

Adjunt trobareu un fitxer amb més informació sobre la Grip A. També podeu consultar la web gencat.net.

L.P.