Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença el coleEls Pinetons inauguren edifici i l'IES Can Mas es passa als llibres digitals

Aquest dilluns, 14 de setembre, ha començat el curs escolar 2009-2010 per a 3.693 alumnes de primària, 1909 de secundària i 122 nens i nenes de les llars d'infants. A més, hi haurà novetats importants pels estudiants de l'IES Can Mas. Està previst que el centre es passi als llibres digitals. L'altra novetat és que el col·legi Pinetons inaugura l'edifici de primària. D'altra banda, l'Ajuntament de Ripollet ha previst, per segon any consecutiu, atorgar més de 130.000 euros en ajudes pels llibres de text de primària.

En total són 5.724 alumnes que comencen les classes aquesta setmana. D'aquests 485 comencen l'escola per primera vegada i 357 inicien la secundària.

Llibres digitals
Un centenar d'alumnes de primer d'ESO de l'IES Can Mas formaran part dels prop de 21.000 alumnes de 202 centres de secundària d'arreu de Catalunya que aquest nou curs canviaran els llibres tradicionals pels digitals. Aquests centres han estat escollits pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya per participar a la primera fase del desplegament del llibre digital a l'aula, que s'instaurarà de forma generalitzada el curs 2010-2011.

L'IES Can Mas, que va presentar el projecte als pares el passat juny, ja ha començat l'adaptació de les 5 aules per tal que cada taula tingui connexió a internet, a més d'un canó amb projector i pantalla a cada classe. El cost serà assumit pel Departament d'Educació de la Generalitat, mentre que les famílies hauran de fer front a la compra de l'ordinador portàtil per als seus fills, que es podrà finançar a dos anys a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). La despesa serà similar a la de la compra de llibres.
Actualment, Catalunya és pionera en la implantació de materials i continguts digitals a les aules. En els darrers cursos, almenys 55 centres educatius han decidit, a títol individual, implantar els continguts digitals com a eina bàsica del treball a classe, substituïnt així els llibres en format paper.

Pla de treball
Cada centre elaborarà un pla per quatre anys on constaran les àrees i matèries que es treballaran amb les tecnologies per a l'aprenentatge, el professorat responsable del pla, els continguts digitals que s'empraran i els objectius que es volen aconseguir. A més, la direcció nomenarà una persona responsable del desenvolupament del pla de treball al centre. El nombre d'alumnes que s'acollirà el proper curs al llibre digital ha doblat les previsions del Departament d'Educació de la Generalitat.

Més de 130 mil euros en ajudes per a llibres
El programa d'ajudes per a l'adquisició de llibres de text es va posar en marxa a Ripollet el curs passat i van comptar amb més de 3.000 sol•licituds, les quals van ser admeses per la Regidoria d'Educació en la seva totalitat. Aquesta beca, de 36 euros per alumne, és de caràcter universal i s'adreça a tots els nens i nenes empadronats a Ripollet, que cursin estudis de P-3 a 6è de primària.

La iniciativa, emmarcada dins el Pla d'Actuació Municipal, és pionera a nivell local. Enguany, la novetat és que la sol•licitud es realitza a través ripollet.cat fins el 30 de setembre. Per accedir-hi, cal tenir a mà el codi de beneficiari, que l'Ajuntament envia per carta a tots els alumnes empadronats a Ripollet, així com el NIF o passaport. En cas de no haver rebut la carta, els interessats es poden adreçar a la Regidoria d'Educació, al carrer d'Isabel La Catòlica, 2. Aquest nou curs, la dotació prevista per l'Ajuntament per aquestes ajudes és de 130.936 euros.

Comença primària als Pinetons
El setembre el nou edifici l'ocuparà la primera promoció del centre, que cursarà 1r de primària. A més, es compartirà amb la resta d'alumnes la cuina, el menjador i altres instal•lacions com la biblioteca o el gimnàs i les pistes esportives. L'edifici, de quatre plantes i amb un cost d'uns 5 milions d'euros, compta amb una àmplia instal•lació d'elements de seguretat, insonorització i estalvi energètic. Tal i com va destacar l'alcalde, desprès de la presentació, es tracta d'un edifici modern, pensat per als nens i nenes i molt sostenible.