Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Visita d'observació al riu Ripoll

El proper diumenge, 10 de maig, a les 10 matí, es farà una visita guiada per observar el riu Ripoll, una de les activitats de l'Agenda de Primavera de la Casa de Natura. L'anàlisi del riu Ripoll a Ripollet té lloc des de fa uns 10 anys amb els alumnes dels instituts de secundària del municipi. Aquest serà el segon cop que es fa amb adults.

Aquesta visita té com a objectiu mostrar la millora de la qualitat de l'aigua del Ripoll i la seva evolució al llarg del temps. La visita consisteix en l'observació visual i una petita anàlisi química de l'estat de l'aigua. Es pren com a punt de mostreig una zona accessible, sota el pont de vianants i sempre és al mateix lloc per poder anar comparant les dades any rere any.

En la visita s'observen molts aspectes tant de l'aigua com de l'entorn: història i usos, funcionament de les depuradores, aspecte visual i característiques de l'aigua i l'entorn que forma l'ecosistema fluvial, anàlisi de paràmetres físics i químics de l'aigua i observació de la composició i estructura de flora i fauna. El resultat acostuma a ser una agradable sorpresa pels participants, ja que no s'esperen els indicis de qualitat que s'observen.

A tots els assistents se'ls lliura una guia que els va explicant tot el que es fa i el perquè. Amb aquesta informació s'omple una fitxa model que s'envia a la Fundació Hàbitats, una organització que porta a terme el projecte rius des de fa molts anys. En aquest projecte es recullen dades de tots els rius de Catalunya, en el que s'anomena inspecció de rius, que es fa a la tardor i la primavera. Des de la Casa de natura s'envien les dades recollides en el transcurs d'aquestes activitats del Ripoll al seu pas per Ripollet. Amb totes les dades aquesta fundació publica periòdicament un informe.

F.R.