Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es crea una plataforma ciutadana al Vallès per lluitar contra els ERO

Treballadors i extreballadors d'empreses vallesanes afectades per expedients de regulació d'ocupació protagonitzen des de fa 3 setmanes el que anomenen ‘Los lunes al sol'. Es tracta de trobades reivindicatives i pacífiques impulsades des del comitè d'empresa d'Aismalibar, a Montcada i Reixac, i on s'han sumat altres com ara Castellon, Sintermetal, Cubigel, Frico Tridad, Delphi, Pimeg 4 o Magneti Marelli.

Els treballadors, que el passat dimecres 29 d'abril van visitar el mercat setmanal de Ripollet, compten amb el suport de les centrals sindicals de CCOO, FTC i UGT, l'Ajuntament de Montcada i la Generalitat de Catalunya. Cada dilluns, a les 9 del matí, es reuneixen a la porta d'Aismalibar, des d'on es coordinen per repartir informació a les diferents poblacions i participar a les manifestacions que es convoquin, com la del 30 d'abril a Sabadell.

La plataforma ciutadana reclama “una reorientació de termes, com la responsabilitat social de les empreses, el treball estable i segur, la potenciació de sectors productius o la consolidació d'un model d'economia social que canalitzi els esforços de tots i totes cap a les necessitats de benestar dels treballadors i ciutadans”.

Aismalibar, 3 expedients en 2 anys
Aismalibar, creada el 1936, ha tingut 1700 treballadors al llarg de la seva història. L'empresa de Montcada actualment compta amb 89 treballadors, el 25% dels quals són de Ripollet i dedica el 65% de la seva producció als circuits pel mercat de l'automòbil. A finals de 2007 treballadors i empresa van pactar un ERO que afectava el 50% de la plantilla. A finals de 2008 es va acordar una nova reducció, en aquest cas temporal i ara l'empresa ha proposat un altre expeident, “lluny de complir els plans de viabilitat pactats”, que afecta el 75% de la plantilla. Davant d'això, el comitè ha dit prou i ha decidit crear aquesta plataforma, des d'on critiquen l'oportunisme d'empreses que aprofiten la situació per externalitzar serveis i tancar centres de producció.

Foto: Els treballadors d'Aismalibar van repartir informació el passat dimecres, 29 d'abril, al mercat setmanal de Ripollet.

R.H.