Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nou projecte a la Casa de Natura: construcció de nius per a ocells

La Casa de Natura estrena un nou projecte per a les escoles del municipi: la construcció i instal·lació de caixes niu pels ocells. Aquesta activitat es va presentar en el catàleg d'activitats educatives que organitza la Casa de Natura per al curs 2008-2009 i ha estat sol·licitada per tres centres escolars del municipi, els CEIPS Escursell i Anselm Clavé i l'IES Can Mas.

L'activitat consisteix en una projecció audiovisual on s'explica què són les caixes nius, com es construeixen i s'instal·len, i quines són les espècies d'ocells que poden utilitzar-les. A més també es donen a conèixer les espècies més rellevants de l'avifauna local. Posteriorment té lloc la construcció de les caixes de fusta. Un cop construïdes, s'instal·laran en els arbres del pati de les escoles que realitzen aquesta activitat.

L'objectiu principal d'aquest projecte és el de sensibilitzar i donar a conèixer als escolars la natura de la nostra ciutat que les persones formem part d'un ecosistema en el qual convivim amb d'altres éssers vius. El recurs de les caixes nius constitueix un material educatiu molt ric ja que serveixen per a mostrar un moment molt amable de la natura, com és la reproducció de les aus, cosa que promou el respecte i la sensibilització envers aquests éssers vius.

Les caixes estan dissenyades per la nidificació d'espècies d'ocells de petita mida com els pardals i les mallerengues. D'aquesta manera també s'esmenta la problemàtica de les espècies invasores o causants de plagues urbanes com les tórtores i les cotorres, que desequilibren el nostre ecosistema mediterrani i a les que cal que no proporcionem aliments ni aixopluc per tal d'evitar que tinguin més avantatges per la seva supervivència que d'altres espècies autòctones i minoritàries. La regidora de Medi Ambient i Salut Pública, Gemma Edo, insisteix molt en la necessitat d'incidir en l'educació per modificar les conductes ciutadanes que permeten la proliferació d'aquestes aus invasores com el costum de donar de menjar els ocells als parcs de la nostra ciutat.

F.R.

Foto: (cedida per la Casa de Natura) Construcció d'una caseta.