Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d'Alcaldes demana suport per afrontar els danys provocats per les ventades

El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental ha mostrat la seva unitat davant els efectes que el temporal de vent del passat 24 de gener han tingut a la comarca. Així, han aprovat un document on es requereix la millora de les comunicacions i la coordinació des de la Generalitat, així com la seva pròpia interdepartamental, en situacions d'emergència o de naturalesa catastròfica. També es demana suport i ajuts a la Generalitat per poder fer front a totes les despeses derivades dels molts danys ocasionats pel vent. Una primera estimació, a manca de dades de cinc municipis, apunta que els danys directes superen ja els sis milions d'euros.

Una de les principals preocupacions dels alcaldes i alcaldesses de la comarca “és l'acumulació de fusta i d'arbres malmesos i caiguts als boscos del Vallès Occidental i que pot representar un perill imminent davant el risc d'incendis”, segons ha explicat l'alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos. També ha remarcat que “més enllà de recuperar la normalitat als municipis hem de treballar per retirar tota la massa que hi ha als boscos i els ajuntaments no podem assumir fer-ho sols”.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, ha explicat que “aquest Consell d'Alcaldes és la suma de tots i totes davant aquesta circumstància per demanar suport pel repte d'afrontar les conseqüències de la ventada”. També ha destacat que actualment “encara s'estan quantificant els danys directes, però ja sabem que la xifra ja supera els sis milions d'euros, i això sense comptar tots aquells danys que ara no es veuen i que aniran sortint amb el pas dels dies”. Rebolleda ha dit que “com a administració més propera al ciutadà entenem també que cal millorar la coordinació, en base a l'experiència que hem viscut aquests dies”.
Durant el Consell d'Alcaldes els representants dels diferents municipis han valorat els danys a cada municipi i les actuacions que s'han realitzat. També han pogut conèixer les primeres línies d'ajut que s'han obert, com en el cas de la Diputació de Barcelona, i de les que es preveuen obrir els propers dies des de diferents àmbits de l'administració catalana.

Petició de suport econòmic i de restabliment dels serveis
El Consell d'Alcaldes ha aprovat sol·licitar a l'Administració de l'Estat i a la de la Generalitat de Catalunya el reconeixement de la situació d'excepcionalitat i d'emergència creada pel temporal de vent del dia 24 de gener al Vallès Occidental, a fi i efecte de poder gaudir dels ajuts que puguin habilitar-se.
També ha aprovat sol·licitar a la Generalitat que habiliti línies d'ajut extraordinàries que permetin als ajuntaments fer front a la situació creada de manera eficient, en especial pel que fa a la retirada d'arbres i altres elements de la via pública, a la reparació de les destrosses en equipaments i infraestructures públiques i a la retirada dels arbres tombats en el medi forestal abans de l'arribada de la campanya de prevenció incendis de l'estiu.

En un altre punt, els alcaldes i alcaldesses han acordat sol·licitar a la Generalitat la creació de línies d'ajuts específiques per a particulars, empreses i explotacions agràries, ramaderes i forestals que hagin vist malmesos els seus habitatges, instal·lacions i béns de producció.
En un altre ordre de coses, els Consell d'Alcaldes ha aprovat exigir a les companyies subministradores de serveis l'aplicació de tots els mitjans humans i tècnics necessaris per al restabliment total dels serveis el més aviat possible i de manera adequada i definitiva.

Suport als municipis afectats i agraïments
El Consell d'Alcaldes ha volgut traslladar la seva solidaritat i condol a totes les famílies i municipis que han viscut aquestes ventades i que s'han vist greument afectats tant en danys personals com materials.

També ha agraït la col·laboració i la dedicació de totes les persones, alcaldes, regidors, voluntaris, associacions, empreses, personal de les brigades municipals, brigades forestals, bombers, bombers voluntaris, personal sanitari, agents de la policia municipal i dels mossos d'esquadra i protecció civil, entre d'altres, que han treballat per contrarestar l'impacte del temporal de vent. En aquesta línia també ha volgut agrair igualment la col·laboració de la ciutadania i expressar, com sempre, la ferma voluntat i predisposició dels ajuntaments i del Consell Comarcal d'oferir tota l'ajuda que sigui possible pels danys que han sofert els particulars a conseqüència del temporal.