Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Primer any del Pla de millora del barri de Can Mas

Un any després de la signatura del Projecte d'Intervenció Integral del barri de Can Mas (PIIBCM), ja han començat a caminar bona part de la vintena d'actuacions previstes, que donaran ja els seus primers fruits aquest 2009, amb l'obertura de nous equipaments i serveis.

La iniciativa forma part del projecte que Ajuntament i Generalitat duran a terme conjuntament al barri, amb una inversió de més de 7 milions d'euros a realitzar en 4 anys. Aquest 2009 s'obriran el nou Centre Cívic del parc del Primer de Maig i els nous locals del parc de Rizal.

CENTRE CÍVIC
La imminent inauguració del nou Centre Cívic del parc del Primer de Maig serà la primera de les actuacions culminades al barri de Can Mas. La seva construcció ha costat uns 340.000 euros i acollirà la seu de l'Associació de Veïns del barri de Can Mas. A més, serà l'espai de referència per a les accions culturals del Projecte d'Intervenció.
En aquests moments s'estan ultimant els darrers detalls de l'obra i tramitant l'adquisició de mobiliari per equipar-lo.

L'OFICINA DE SERVEIS
També s'estan fent obres als nous locals municipals que l'Ajuntament ha adquirit al parc de Rizal, que acolliran la seu l'oficina del Projecte i nous serveis, com ara un casal de joves (segon Kftí), el Telecentre, l'Espai Dona i una oficina d'atenció ciutadana. Inicialment estava previst llogar, però finalment s'ha volgut comprar uns locals perquè quedin per al barri. Costaran uns 700.000 euros, entre compra i reforma i 60.000 euros equipar-los. La previsió és que puguin obrir la propera primavera.

Nous locals del parc de Rizal seran la seu del Projecte, amb la seva oficina tècnica i d'informació, i de nous serveis per al barri. Obriran la propera primavera i acolliran un nou Kftí, un Telecentre, l'Espai de la dona i el Servei d'Atenció Sòciocomunitari.
Tindrà horari de 8 a 21 hores.

- Oficina del Pla: Donarà informació sobre les oportunitats que dóna el Projecte al barri (activitats, ajuts, serveis, etc.).
Serà la seu del PIIBCM i un espai de referència per als programes de cultura i d'acció social comunitària.

- Kftí: S'hi instal·larà el segon casal de joves de Ripollet, amb 30 places, integrat a la futura xarxa descentralitzada que impulsarà la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Ripollet.
S'hi duran a terme activitats adreçades a joves de 12 a 17 anys, en coordinació amb l'institut.
Té un pressupost global de 286.000 euros.

- Telecentre: Al matí s'hi desenvoluparan activitats formatives, gestionades pel Patronat d'Ocupació, relacionades amb les noves tecnologies i la recerca de feina i, a la tarda, el Telecentre oferirà el servei de connexió gratuïta a Internet.
Té un pressupost de 150.000 euros.

- Espai Dona: S'hi traslladaran tots els serveis de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat, actualment al Centre Cultural.
Destinarà 21.400 euros per actuacions al barri de Can Mas.

- Atenció socio¬comunitària: Es tracta d'un nou equip, format per un/a Educador/a social i un/a Treballador/a social específics per donar suport al PIIBCM.
Una de les seves primeres intervencions d'aquest equip serà ajudar i fer de mitjancers a les comunitats de veïns en temes de rehabilitació de les finques.



OBJECTIU 2009

Renovació del parc del Primer de Maig i nou Centre Obert per a Infants.

Es vol dignificar el parc, que continua éssent molt utilitzat, tot i que està molt obsolet.

Can Mas tindrà un Centre Obert per a Infants per fer reforç fora de l'horari escolar.



Parc del Primer de Maig
La seva renovació s'ha pressupostat en 900.000 euros. És el parc més antic de la localitat i el pulmó verd del barri.
S'ha encarregat un estudi de viabilitat econòmica d'un possible pàrquing soterrani. A més, s'ha demanat el projecte de remodelació a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (qui recentment també va fer el de Maria Regordosa).
La proposta tindrà en compte les aportacions realitzades per la Comissió d'Urbanisme del Grup Promotor del PIIBCM, joves del Kftí, col·lectiu d'skaters i de dones de Can Mas i el CEIP Martinet.
L'inici d'obres està previst aquest 2009.

Centre Obert per a infants
S'acondicionarà un espai dins el CEIP El Martinet per ubicar-hi el Centre Obert, per a nens i nenes de 3 a 12 anys, amb suport de monitoratge.
Està coordinat amb el mateix centre i està dotat amb 130.000 euros.


Programes sociocomunitaris
La majoria dels programes socials i culturals ja s'han començat a treballar
L'actuació integral del Projecte contempla des de la vessant social a la urbanística

- Cultura de manteniment d'edificis d'habitatges: Programa d'informació sobre la rehabilitació. Gestiona la gratuïtat dels TEDI (diagnòstic “mèdic” de l'estat de les finques). Adjudicat a CERTUM. Dotat amb 200.000 euros.
- Programes d'integració social: Accions per millorar la convivència entre les persones. 130.000 euros.
- Dinamització comercial: S'ha fet un estudi quantitatiu del comerç del barri. També s'ha encarregat a la Cambra de Comerç de Sabadell un pla de mesures a adoptar per millorar el comerç. Es fa en col·laboració amb la Unió de Botiguers. Programa dotat amb 140.000 euros.
- Cultura de proximitat: Ja ha començat La veu del barri, que enregistra testimonis de vida de veïns. Col·labora el departament d'Història de l'IES Can Mas i alumnes d'ESO. D'altra banda també cal destacat l'ACC (Acció Cultural Comunitària) on artistes i veïns crearan conjuntament. Dotació: 100.000 euros.
- Participació ciutadana: És l'eix principal del PIIBCM. Compta amb un Comitè de seguiment i avaluació, el Grup Promotor i les comissions d'Urbanisme i Social. S'han celebrat un total de 8 trobades. Pressupost: 44.600 euros.
- Tallers interculturals: 24.000 euros.
- Programa de comunicació: Es crearà una revista pròpia, una web i diverses accions per donar a conèixer el Projecte d'Intervenció Integral de Can Mas. 60.000 euros.



PROJECTES 2010-2011
Aquest 2009 s'hauran de definir usos del futur Centre d'Activitats de Can Mas (1,5 milions d'euros). S'obrirà un debat ciutadà mitjançant les comissions i altres grups específics.
Quant a la renovació del parc Rizal i permeabilització de la illa interior (1,1 milions), s'ha encarregat un estudi de viabilitat d'un pàrquing soterrani.
La reurbanització del carrer de Sant Jaume (700.000) s'ha començat a discutir a la Comissió d'Urbanisme, que haurà de trobar una solució a la seva trama mixta urbana i industrial.
Finalment, cal afegir el programa de mediambientalització d'equipaments, com ara plaques solars, mesures d'estalvi d'aigua i energia, etc. S'hi destinaran 200.000 euros.
D'altra banda, el Projecte comportarà altres inversions colaterals, com ara plans d'ocupació per eliminar barreres arquitectòniques, que durà a terme el Patronat d'Ocupació.