Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El SAP Cerdanyola-Ripollet rep un premi per un estudi que millorarà el suport social als cuidadors

Des de fa 9 anys, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) atorga uns ajuts econòmics a projectes d'investigació fets al primer nivell assistencial per promoure la recerca a l'atenció primària (AP). En la seva IX convocatòria l'Estudi d'intervenció per millorar el suport social en cuidadors”, que té com a investigador principal al Dr. Josep Maria Bonet Simó, coordinador de qualitat metodologia i recerca, i altres professionals dels Equips d'Atenció Primària SAP Cerdanyola-Ripollet ha estat premiat amb una dotació de 10.000 euros.

Aquest ajut es destinarà a la formació dels professionals que intervenen en el treball i en la contractació de professionals externs. La intervenció que es realitzarà en aquest estudi es farà sobre 436 persones, dels diferents centres d'atenció primària del SAP Cerdanyola-Ripollet, que exerceixin com a cuidadors principals (no professionals) d'un pacient dependent. La hipòtesi amb què treballaran els investigadors és que la intervenció del personal del CAP sobre aquest cuidador millorarà la sobrecàrrega o esgotament i la qualitat de vida del cuidador principal.

El cuidador participarà en sessions individuals, familiars i de grup, on es treballaran aspectes com apropar-lo als recursos als que pot accedir, donar suport emocional o ajudar a elaborar estratègies familiars que el descarreguin. Diferents estudis demostren que un alt nombre de cuidadors de persones amb dependència acaben tenint problemes de salut. Com apunten els autors, “davant la importància de l'envelliment en la nostra població i la insuficient cobertura formal de les cures del pacient depenent, cobra una gran importància el suport informal i, per tant, l'acció dels cuidadors informals. Per aconseguir una acció perllongada d'aquests cuidadors, hem d'evitar tant com sigui possible la sobrecàrrega, fomentant el seu benestar psicològic”.

F.R.