Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alberto Castro: "Els mitjans municipals són participatius i participats"

Entrevista amb Alberto Castro, regidor de Participació Ciutadana, Mitjans de Comunicació i Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Ripollet i president delegat del Patronat de Comunicació

Els mitjans municipals estan aquest any d'aniversari, amb els 25 anys d'El Butlletí de Ripollet i 10 anys de Ripollet Ràdio. Han estat milers de pàgines i hores de programació dedicades a donar a conèixer l'actualitat de Ripollet i de l'Ajuntament. A tot això, cal sumar la web , amb qui conjuntament configuren un futur que es prepara per al multimèdia.

eBR. Com valora la situació actual dels mitjans municipals?
Vivim en el que s'anomena societat de la informació, on el ciutadà necessita i demana estar cada dia més i millor informat, per la qual cosa l'existència i potenciació dels mitjans són absolutament necessaris.

eBR. Perquè aposta pels mitjans públics?
Sense aquests mitjans seria el regne de la desinformació i caldo de cultiu de determinades línies editorials, legítimes, però parcials i no representatives de tots els veïns i veïnes. Els mitjans de comunicació municipals són participatius i participats i no tinc cap complexe en defensar-los.

eBR. Qui vigila que funcionin bé?
Tant la ràdio, El Butlletí, com ripollet.cat funcionen sota criteris professionals i de servei públic i el Patronat Municipal de Comunicació és l'órgan que vetlla per la seva bona gestió i pluralitat. Hi son representades totes les forces polítiques i els diferents àmbits del món associaciatiu, a raó d'un representant un vot. Aquest sistema és el millor aval del funcionament actual dels mitjans de comunicació municipals.

eBR. Què significa per vostè liderar aquest projecte?
Quan em van oferir ser regidor de Comunicació va ser per mi una gran alegria, perquè sempre m'han interessat molt els mitjans de comunicació i la ràdio en particular. Fa anys vaig fer els meus ‘pinitos'... Per a mi ha estat un gran repte i més tenint en compte que vaig entrar en un moment crític dels mitjans, enmig d'un canvi d'estructura i funcionament i estic content que sabéssim ser capaços de fer-los evolucionar cap els mitjans tal i com són ara.

eBR. Com definiria el segell Alberto Castro?
Primer el diàleg i segon l'impulsar i defensar els mitjans de comunicació municipals, que són víctimes recurrents de crítiques fàcils i interessades o, ara mateix, en situacions de contenció, amenaçats de retalls dels seus recursos.
Però crec que la meva màxima aportació, que comparteixo amb tota la gent que van participar en la refundació dels mitjans, és la creació del Patronat Municipal de Comunicació, que va costar molt, però que ha fet que els nostres mitjans siguin referents a Ripollet i tota la comarca.
És una senyal de maduresa d'una població tenir uns mitjans de comunicació forts i participatius. I a nosaltres ens falten hores per fer programes i pàgines per a tantes notícies com es volen explicar.

eBR. En què es diferencien els mitjans de comunicació públics dels altres?
Doncs, com diu el seu nom, que són públics, que són de tots. I crec que és bo que siguin diferents. Uns tenen uns criteris privats, respectables, però d'un grup concret i els municipals són de tots, pagats per tots. Per això tenim un consell d'administració format per totes les forces polítiques amb representació municipal i d'entitats culturals, esportives i comercials. En el cas d'El Butlletí la seva funció és informar principalment de què fa l'Ajuntament, com i en què es gasten els diners dels ciutadans, perquè puguin saber si complim o no. I no és només un ‘Ajuntament informa' sinó un mitjà de comunicació que treballa amb criteris professionals i que atèn les directrius del Patronat de Comunicació. I no només amb un criteri informatiu, sinó també amb l'objectiu de crear ciutat i ciutadania. Per això, no només parla de la gestió municipal, sinó que cada vegada té més importància divulgar totes les coses que es fan a nivell de cultura, esports, associacionisme,...

eBR. Li importen les crítiques?
Hem d'assumir que la crítica forma part de la nostra feina. Es parla de nosaltres perquè importa el que fem.
Ho accepto tot, menys aquells que volen desacreditar els nostres mitjans inventant coses o als que es mouen per prejudicis pel fet que s'informi de l'acció de govern. I jo els dic que per suposat han de parlar de l'equip de govern i de l'alcalde i justament ha de ser així perquè obveeix a la nostra voluntant de transparència que la gent sàpiga el que es fa i no es fa.
De fet, diferents anàlisis diuen que els mitjans de comunicació municipals de Ripollet donen la talla en disseny, format i desenvolupament professional. Jo me'n sento orgullós.
El seu funcionament està participat per persones de perfil divers, tant els professionals com els col·laboradors, per la qual cosa qui digui que són d'un color o d'un altre o que falten a la veritat o que no es respecta la seva independència ho fan des del desconeixement o pitjor, amb una altre objectiu que no es precissament que millorin, sinó que desapareguin i no hi hagi pluralitat. Afortunadament són una minoria, perquè m'atreviria a dir que en general gaudeixen d'una bona consideració i prova d'això és l'alt seguiment i l'interès de tothom perquè les seves informacions surtin i dels comerciants per promocionar-s'hi.
Òbviament els mitjans de comunicació municipals han de continuar millorant, però sense a renunciar a la seva esència i funció: ser publics i plurals.

eBR. Com veu el futur d'El Butlletí?
Passa per no perdre de vista la realitat en que ens movem, però sense renunciar a desitjar un bon mitjà, que mantingui informada la població de tot el que passa. Per això, si necessita més pàgines o més tirada les tindrà.
El Butlletí s'ha convertit en el millor suport transportador d'informació, perquè és l'únic que arriba a tots: pisos, cases, comerços, fàbriques, etc.

eBR. En el futur ho serà Internet?
El perfil de l'usuari ha canviat molt. Cada vegada hi ha més gent que tot ho consulta per Internet.
La web és el gran repte. És il·lusionant, permet incorporar noves tecnologies, àudio, vídeo, però ha d'anar a una amb El Butlletí i Ripollet Ràdio, per, entre tots tres, garantir que la informació arribi al major nombre de ciutadans i això només s'aconsegueix treballant en diversos fronts i amb una barreja de professionalitat, il·lusió i el suport altruïsta dels col·laboradors.

eBR. La televisió matarà a la ràdio i Internet a la premsa?
No, perquè són complementaris. Però hem d'estar oberts i atents als canvis tecnològics i d'hàbits de la societat. La informació es pot fer arribar a través de diferents canals i no n'hem de desaprofitar cap.
No per casualitat porto Comunicació, Noves Tecnologies i Participació. Són parts d'un tot. I els mitjans municipals no poden ser només un llibre d'actes, sinó proveidors de continguts informatius a través de diferents plataformes, però amb unitat de criteri i d'equip i amb Ripollet de protagonista.

eBR. En quin moment es troba la ràdio?
De consolidació. Tenim una ràdio tècnicament correcta, que ofereix una informació referent i una graella de programes digna d'emissores molt més grans. Tenim molts col·laboradors i crec que la immensa majoria es troba molt a gust i són els veritables responsables que la ràdio estigui viva i amb un gran potencial.
Crec que la nostra funció no és comptetir amb les ràdio grans, sinó explotar la proximat com a actiu, amb informació local, espais per entitats, etc.

eBR. Ara que estem d'aniversari, que diria als pioners de la ràdio de Ripollet?
Doncs donar-els-hi les gràcies. No hem d'oblidar aquell romanticisme dels inicis, ni avergonyir-nos de ser petits, però sí adaptar-nos al moment actual. El comandament té molts més botons que abans. El públic és més exigent i té més opcions.

eBR. Se l'ha criticat per col·laborar en programes...
Qui participa en aquests programes és l'Alberto ciutadà, no el polític, parlant de jazz i també d'esports a la tertúlia. No veig el problema.

eBR. Li ha agradat que l'entrevistessin?
Ja era hora! (Riu). És la primera entrevista que em feu al Butlletí des de que vaig entrar de regidor de Comunicació l'any 2003. Perquè després diguin que xupo micro... Per cert, bona Festa Major a tothom! I ens veiem per l'estand de la ràdio.