Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet s'adhereix al Dia Sense Bosses de Plàstic

Aquest dijous, 3 de juliol, se celebra el Dia Català Sense Bosses de Plàstic. La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet s'ha adherit a aquesta iniciativa, organitzada per la Fundació Prevenció de Residus i Consum i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, i durant tot el dia es recolliran signatures en favor del manifest. Aquest, demana, entre d'altres punts, una taxa de 20 cèntims com a mecanisme per incentivar l'ús d'altres materials com els cistells o les bosses de paper.

El passat 29 de maig, el Ple Municipal va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció presentada pel Compromís per Ripollet que sol·licitava adherir-se aquesta iniciativa.

On signar?
La recollida de signatures es realitza a diversos punts, com ara als patronats municipals d'Esports, Comunicació, Ocupació i Cultura; als edificis municipals: Balmes, 2, Balmes, 8, OAC, Educació i Serveis Socials i al Casal d'Avis.

Per a més informació podeu consultar el manifest adjunt o la web www.residusiconsum.org

Manifest per una Catalunya Lliure de Bosses
Les bosses de plàstic que ens donen a les botigues, es converteixen ràpidament en un residu. Tant la fabricació com el seu tractament com a residus, són responsables d'importants afectacions ambientals, socials i econòmiques.
Ens trobem amb un consum abusiu i sovint injustificat de la bossa de plàstic, ja que amb una vida útil curta (12 minuts) es consumeix i malbarata gran quantitat d'aigua i energia, a més del cost ambiental de l'explotació del petroli, un recurs no renovable, amb l'agreujant de ser un producte no degradable.
A Catalunya creixen els residus i el consum de bosses de plàstic -les deixalles augmenten el 47% en els darrers 10 anys i la causa principal son els envasos i bosses d'un sol ús-. S'ha estimat que a Catalunya, s'usen una mitjana de 5'4 bosses per família i setmana en cadenes comercials (Estudi FPRC, 2007), el que suposa que només amb un cap de setmana consumim més de 14 milions de bosses de plàstic a
Catalunya. Les bosses de plàstic representen ja el 2,32% en pes de les deixalles a Catalunya, un consum de 110.000 Tn a l'any (font: CEPA-EdC, 2006).
Dades que demostren un consum injustificat i perjudicial pel medi ambient, doncs són fàcilment substituïbles per sistemes reutilitzables, de llarga vida, que permetin utilitzar-les moltes vegades (bosses de cotó, ràfia, bosses plegables, cabàs, carretó, etc).
Raons per rebutjar les bosses de plàstic d'un sol ús:
- Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovables i molt costós
- Suposen un 4% en pes de la brossa domèstica i unes 14 milions de bosses cada cap de setmana
- El seu reciclatge és escàs i costós energèticament. La majoria van a abocadors i incineradores
- Durant la fabricació i incineració s'emeten gasos contaminants (dioxines, cianur d'hidrogen...)
- Poden trigar entre 400 i 1000 anys en descompondre's
- La seva dispersió al medi provoca l'afectació i mortaldat d'animals al medi terrestre i aquàtic
- Són de fàcil substitució per sistemes reutilitzables
Arran dels seu impacte i les múltiples actuacions i experiències d'arreu del món que s'estan desenvolupant respecte a la limitació de la bossa de plàstic, queda clar que s'han de prendre mesures urgents per a posar-hi solució.
S'han estat fent esforços des dels ens locals, entitats cíviques i ecologistes, gremis i cadenes comercials catalanes per conscienciar als consumidors i els comerços, però constatem que la via única dels acords voluntaris és insuficient per frenar de forma generalitzada el consum de bosses. Doncs, és del tot necessari i urgent el debat, conscienciació i l'acció de limitar el consum de les bosses de plàstic entre tots els agents socials, econòmics i les administracions per tal d'aplicar solucions normatives i
restrictives, pedagògiques i efectives.

PER TOT AIXÒ DECLAREM:
Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment el DMAH reguli el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya, a partir de l'aplicació d'un impost ecològic de 0,20 €/bossa a partir del gener del 2009.
L'impost ecològic ha de revertir en un nou organisme, el Fons Econòmic de Prevenció, per a la realització d'actuacions mediambientals a tot l'àmbit català.
Que es desenvolupi una campanya de comunicació que s'estengui a tota Catalunya sobre la limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d'envasos i embolcalls.
Que es desenvolupin mecanismes per a fomentar els elements reutilitzables per a que facilitin al consumidor el procés de desús de la bossa d'un sòl ús.
Declarar el dia 3 de juliol el Dia Català Sense Bosses de Plàstic.

F.R.