Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta l'Associació Ripollet, de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica

El Centre Cultural va acollir el passat divendres, 16 de maig, la presentació de l'associació Ripollet, de fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica, organitzada per l'entitat, juntament amb la Regidoria de polítiques d'igualtat. L'acte, que va comptar amb l'assistència de més de 80 persones, s'emmarca dins els actes commemoratius del Dia internacional d'acció per a la salut de les dones, que se celebra el 28 de maig.

Un cop feta la presentació de l'entitat, es va oferir una xerrada debat a càrrec de Josep Mampel, metge de família del CAP I i Mery Levy, psicòloga clínica del Punt d'Informació i Assessorament per a Dones de Ripollet.
Prèviament, van intervenir l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo; Maria Pujolà, presidenta de l'associació i Gemma Edo, regidora de Salut Pública. Pujolà va explicar que aquesta entitat neix d'un grup d'ajuda amb la psicològia Mery Levy, al CAP I. L'objectiu d'aquesta associació és millorar la qualitat de vida dels malalts de fibromiàlgia i fatiga crònica, oferir recolzament tant als malalts com a les seves famílies i intentar que aquesta malaltia sigui reconeguda com qualsevol altra patologia, comptant amb les prestacions sanitàries adequades. Parralejo, per la seva part, va donar l'enhorabona a l'entitat per la seva creació i els va encoratjar a realitzar “una feina constant” i a treballar “per donar a conèixer aquesta malaltia”.

El dolor femení
Tal i com va explicar la psicòloga clínica Mery Levy, aquesta malaltia té una dimensió psicològica, una altra mèdica i una altra social i afecta, molt especialment, a les dones. Durant la seva intervenció Levy va destacar la importància de legitimar aquesta malaltia i va advocar per la gratuïtat de certs tractaments de la medicina alternativa que estan donant respostes. La psicòloga va destacar l'alt component psicològic de la fibromiàlgia, en molts casos associada a “un malestar psíquic que s'ha acumulat i no s'ha solucionat”.

Dolor, fatiga i trastorns de la son, els principals símptomes
El doctor Josep Mampel, del CAP I, va fer un repàs dels 23 símptomes associats a la fibromiàlgia, destacant el dolor, la fatiga i els transtorns de la son com els principals. Mampel també va explicar que s'ha detectat un component psicològic important i que resulta molt difícil el seu diagnòstic, ja que s'ha de fer descartant altres malalties. Pel que fa al seu tractament, el doctor Mampel va explicar que s'administren alguns medicaments per la son, el dolor o l'ansietat, però que no hi ha un medicament específic per tractar la fibromiàlgia. La rehabilitació, amb exercicis adequats, i el canvi d'hàbits també van ser recomanats pel doctor, qui va reivindicar certes modificacions a nivell laboral, per tal que els malalts es reinsereixin laboralment.

El proper acte organitzat per la regidoria de Polítiques d'Igualtat en relació al Dia internacional d'acció per a la salut de les dones, tindrà lloc a la biblioteca, el dimecres, 21 de maig, a les 19 hores, amb una xerrada col·loqui sobre l'embaràs adolescent.

R.H.