Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ni una gota d'aigua de més

En compliment del Decret del a Sequera, l'Ajuntament de Ripollet ha començant a aplicar mesures d'estalvi, com ara tancar les fonts ornamentals, deixar de regar parcs, plantar espècies de secà i proveïr-se a través dels nombrosos pous que hi ha a la vila, gràcies a riquesa d'aigües subterrànies a només 5 metres sota terra.

Una comissió tècnica, encapçalada per les regidores de Medi Ambient i Urbanisme, Parcs i Jardins, vetlla per l'ús racional de l'aigua per part de l'Administració. És per això que, des de fa uns mesos, es troba periodicament per seguir la situació d'emergència i iniciatives com ara la legalització de pous, per exemple el nou del parc de Ferran Ferré; mesures d'estalvi al poliesportiu, fer servir aigua de pous per a la neteja de carrers i el reg dels arbres nous, etc. A més, s'acaba d'aprovar l'Ordenança de Medi Ambient i Espais Verds, que regula la protecció i manteniment de parcs i arbrat amb criteris de sostenibilitat. I s'estan fent accions de conscienciació, a través de la Casa de Natura.
Cada petit gest compta
El 75 % de l'aigua que és consumeix anualment a Ripollet, uns 2,4 milions de metros cúbics, és per a ús domèstic. Una sola persona consumeix el mateix que un centenar als països subdesenvolupats. El consum es reparteix un 30% buidant la cisterna del vàter, 30% en la dutxa, 20% amb rentadores i rentaplats i el 20% restant entre la neteja i altres usos.
Cada vegada que buidem el vàter fem servir entre 6 i 10 litres. Per tant, no s'ha d'utilitzar com a paperera i s'ha de procurar reduir el volum de descàrrega, col·locant una ampolla plena dins la cisterna.
Una dutxa significa un consum de 30 a 80 litres, mentre que omplir la banyera entre 200 o 300, el 70% més.
És important no deixar oberta l'aixeta tot el temps mentre ens rentem les dents o ens afaitem. I és recomanable instal·lar airejadors a les aixetes. Es venen a les ferreteries.
Quant als electrodomèstics, una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d'aigua i un rentaplats entre 18 i 30. Si ens esperem a emplenar-los gasterem menys aigua i llum elèctrica.

Prohibicions
En l'actual Fase d'Excepcionalitat 2 i d'Emergència està prohibit utilitzar aigua de l'aixeta per regar els jardins privats, omplir piscines buides i rentar vehicles per part de particulars.
Les multes van de 30 als 200 euros de mitjana. Les restriccions no afecten a les piscines públiques.