Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Ripollet potenciarà que els estudiants es traslladin a peu a l'escola

El passat dilluns, 5 de maig, va començar la campanya A peu a l'escola!. El projecte consisteix en la creació d'uns itineraris segurs perquè els nens i nenes puguin accedir a peu als seus respectius col·legis, sense necessitat que els seus pares agafin el cotxe i d'aquesta manera, potenciar els hàbits saludables i disminuir la contaminació. Aquest projecte està endegat per les regidories d'Educació, Medi Ambient i Salut Pública, amb la col·laboració de la Policia Local.

Durant aquestes properes setmanes s'estan establint dos itineraris per arribar fins al CEIP Anselm Clavé, on es realitzarà la primera experiència del programa, ja que tal i com ha assegurat la regidoria d'Educació Maria del Mar Viera, "és el col·legi que més problemes de trànsit pateix durant les hores d'entrada i sortida dels alumnes".

En aquests dos itineraris segurs també s'establiran punts de control on un policia, un voluntari de protecció civil o els pares que vulguin participar al projecte garantiran la seguretat dels nens durant el camí. A més d'aquests punts, durant les entrades i sortides dels alumnes, els carrers d'Escoles, Afores i Doctor Farigola estaran tallats al trànsit. La Policia Local també realitzarà xerrades informatives tant per alumnes com per pares. Segons com es desenvolupi la prova pilot al CEIP Clavé, al curs vinent s'establirà per a tots els col·legis de Ripollet.

Els pares i les mares som els principals educadors vials
Els nens i nenes, quan caminen amb nosaltres, observen i segueixen el nostre exemple. Nosaltres som els seu principal referent.

Val més un bon exemple que mil consells
El camí de casa a l'escola és un recorregut diari. Si fem aquest trajecte caminant amb els infants, els podem assenyalar les normes de circulació que s'han de complir per caminar de forma segura. A més a més, és una bona ocasió de gaudir de la companyia dels nostres fills i aprofitar per observar moltes coses que ens ofereix la ciutat i que d'una altra manera no veuríem.

El camí a l'escola com a referència de seguretat
Si caminem juntament amb els nostres fills coneixerem millor l'evolució del seu aprenentatge pel que fa a les normes de seguretat i sabrem que estaran degudament preparats per deixar-los anar sols pel carrer de forma segura.

S'ha de tenir en compte
Ripollet és un municipi molt petit. La distància màxima que es recorre per anar a qualsevol lloc és quasi sempre inferior a dos quilòmetres. Si comptem els entrebancs produïts per les retencions, els semàfors, els vianants i les dificultats per aparcar, la velocitat a la qual recorrem aquesta distància és molt petita, i per ant, l temps que trigarem és quasi similar al necessari per anar a peu.
El consum de combustible a la ciutat es calcula que és el doble del marcat pel fabricant, a 90 km/h. La despesa que efectuem només en els recorreguts per dins del municipi, la majoria dels quals es podrien evitar, és important.
El consum de combustible genera emissions de diòxid de nitrogen i de partícules a l'atmosfera que són les principals responsables del canvi climàtic i de la contaminació atmosfèrica, aspectes que influeixen molt negativament en la nostra salut i en el desenvolupament sostenible del planeta.
L'ús del vehicle i mitjans de locomoció motoritzats afavoreixen el sedentarisme i els problemes per a la nostra salut que se'n deriven.

Inconvenients d'agafar el cotxe per anar a l'escola
Si en lloc d'utilitzar el cotxe per anar a l'escola o per fer trajectes dins la ciutat ho fem amb vehicles no motoritzats, tots hi guanyem.

- Acompanyarem més vegades els nostres fills i filles caminant i els ensenyarem a fer-ho amb seguretat.
- Gaudirem més estona de la companyia dels nostres fills.
- Contaminarem menys i respirarem un aire més saludable.
- Evitarem problemes d'aparcament i de circulació al voltant dels centres escolars i farem que aquestes zones siguin més segures per als nens i els vianants en general.
- Estalviarem diners en benzina i en manteniment del vehicle.
- Contribuirem a reduir les emissions de diòxid de nitrogen a l'atmosfera i evitarem el canvi climàtic.
- Reduirem l'emissió de partícules a l'atmosfera i disminuirem la contaminació atmosfèrica.
- Reduirem els nivells sonors de la nostra ciutat.
- Gaudirem d'aspectes de la nostra ciutat que d'una altra manera no veuríem.
- Aprofitarem aquests trajectes per fer una mica d'exercici.

Conclusió
Entre tots hem d'aconseguir, com indica la Carta Europea dels drets del vianant, promoure els drets a viure en espais fets a mida per a les persones i no per als vehicles. Segurament, si prenem consciència d'anar en aquesta direcció aconseguirem que l'espai in vivim sigui millor, més saludable, amb menys problemes de circulació i, sobretot, mes segur per als vianants. Tots hi sortirem guanyant.


F.R.

Foto:
- Les regidores Maria del Mar Viera i Gemma Edo, el cap de la Policia Local.