Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet protegeix els seus espais verds

Aquesta primavera ha entrat en funcionament l'Ordenança de Medi Ambient dels Espais Verds de Ripollet. La normativa, impulsada per la Regidoria de Medi Ambient, regula i protegeix el patrimoni verd urbà, des dels parcs a l'arbrat de la via pública, així com els criteris de manteniment i el règim de sancions contra els qui malmetin la flora i la fauna local, amb multes de fins a 200 euros.

Des de l'1 de març de 2008 és vigent l'ordenança que regula el verd de Ripollet. La normativa, pionera perquè afecta tant a l'àmbit mediambiental com l'urbanístic, va ser aprovada al Ple del passat 29 de novembre de 2007, després de mesos d'elaboració.
En la redacció d'aquesta ordenança, impulsada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament, també han participat els departaments municipals de Jardineria i d'Urbanisme; l'empresa Jardinet, concessionària de part del manteniment municipal, i l'Agrupació Ripollet Natura, encarregada del projecte d'Educació Ambiental de la Casa de Natura. Així mateix, el document també recull aportacions de les esmenes realitzades pels partits de l'oposició.

La importància de la iniciativa rau en un canvi de mentalitat per a la recuperació del paisatge mediterrani, amb la plantació d'espècies que necessitin poc manteniment i rec, i també la conscienciació de la ciutadania i els urbanistes per tenir una ciutat més verda i neta. La norma es pot consultar a la pàgina web municipal ripollet.cat, dins la seccio de Publicacions Oficials. A més, ha estat editada en forma de llibret per fer-la arribar a les empreses que treballen en l'àmbit de la jardineria i la construcció.

Tenir cura dels nostres parcs i plantes
L'ordenança prohibeix la recol·lecció, la poda sense permís i la caça i l'alimentació dels animals. Aquest darrer hàbit és molt corrent i, lluny de ser beneficiós, pot ser contraproduent, ja que pot fomentar la proliferació d'espècies com ara els coloms, les tórtores turques i fins i tot les rates.

Es multarà l'incivisme
L'Ordenança de Medi Ambient i Espais Verds tipifica prop d'una trentena d'infraccions amb sancions de 150 a 200 euros per als casos greus i 100 per als lleus. La Policia Local s'encarregarà de multar aquells que embrutin i malmetin parcs i plantes.

Sancions greus de 150 a 200 euros
- Ocasionar danys a un arbre.
- Sacsejar els arbres, trencar-ne les seves branques i fulles i gravar o raspar la seva escorça.
- Caçar o matar ocells.
- Encendre o mantenir foc, tret de les zones habilitades a aquesta finalitat i respectant en tot moment les normes establertes en aquesta normativa.
- Maltractar jocs i mobiliari urbà.

Sancions lleus de 100 a 150 euros
- Dipositar qualsevol tipus de material d'obra, escombraries o runes dins de l'escossell o a les rodalies.
- Abocar a les proximitats dels arbres productes químics, sabons, detergents o qualsevol altre tipus de líquids nocius per a l'arbre.
- Utilització de l'arbrat per a clavar cartells, subjectar cables, pancartes i qualsevol altre element que produeixi escanyaments a l'escorça.
- La plantació de flors, plantes d'ornament o de jardí i/o altres espècies vegetals en els clots dels arbres sense autorització.
- Perjudicar, enlletgir o embrutar l'arbrat i les plantacions de tota mena, existents en els Parcs i Jardins de Ripollet, així com les instal·lacions complementàries (escultures, reixes, fanals, pilars, tanques, papereres, instal·lacions de reg i altres elements destinats a l'embelliment).
- No guardar la bona conducta deguda a un espai públic col·lectiu.
- Passar per sobre de talussos, gespa, parterres i plantacions, així com tocar les plantes i les flors.
- Pujar als arbres.
- Collir flors, plantes o fruits.
- Banyar-se o pescar en els estanys, fonts o altres espais aquàtics, no autoritzats expressament.
- Abeurar o/i rentar animals a les fonts o estanys o tirar- los a nedar.
- Donar menjar als animals a les zones públiques.
- Circular a cavall en motocicleta o en bicicleta pels llocs destinats a vianants o pels parterres, com també saltar per sobre d'arbusts o altres instal·lacions.
- Practicar motocros fora de les àrees en què estigui expressament permès i indicat.
- Tallar o arrancar plantes, branques o fruits, fer llenya de qualsevol manera sense l'autorització corresponent.
- Extreure molsa, mantell, pedra, sorres o productes anàlegs.
- Col·locar anuncis o rètols sense autorització.
- Esporgar els arbres encara que sigui parcialment, sense autorització expressa dels Serveis de Jardineria Municipals.
- Abocar qualsevol tipus de runa, deixalla o escombraries.
- Manipular aspersors, difusors, boques de reg, claus de pas, comptadors, etc, així com qualsevol altre element de les instal·lacions de reg existent.
- No recollir els excrements dels animals de companyia de les zones reservades com a pipí cans.

[ Presentació de l'Ordenança ] Gemma Edo, regidora de Medi Ambient
Segons va explicar a la presentació de la publicació de l'ordenança, realitzada per la regidora de Medi Ambient, Gemma Edo (al centre de la foto) “la voluntat d'aquesta ordenança és la de tenir una eina que permeti protegir les zones verdes de Ripollet i la seva aplicació permetrà fins i tot disposar de la possibilitat de modificar plans urbanístics, amb l'objectiu de conjugar els legítims drets edificables amb la conservació dels elements vegetals”. Edo també va destacar que “regula com han de fer-se les obres d'implantació de zones les verdes per tal de facilitar el seu manteniment posterior i el desenvolupament de les espècies vegetals. Amb aquest objectiu també regula i aconsella la utilització d'espècies autòctones, que són les millor adaptades a les nostres condicions i per tant les que millor es desenvoluparan i precisaran menors treballs de manteniment”.
Altres qüestions que també regula aquest document són les relatives al manteniment de les zones verdes, la utilització de l'aigua d'una manera racional i sostenible, les podes de l'arbrat urbà, les segues dels prats, els tractaments fitosanitaris, el soroll utilitzat en la maquinària de manteniment i l'eliminació dels residus generats, etc.