Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gemma Nicolás parla d'una "situació alarmant" sobre l'avortament a Espanya

La doctora en Dret, investigadora de l'Observatori del Sistema de Dret Penal i Drets Humans i membre de FEM, Gemma Nicolás, va cloure els actes programats pel Dia de les Dones, per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat. Va ser el passat divendres, 14 de març, amb una xerrada al Centre Cultural, sobre 'L'avortament: el dret de les dones a decidir sobre el seu cos'.

Nicolás, que va explicar l'evolució històrica de la legislació sobre l'avortament i va analitzar la situació sociojurídica actual, qualificant-la “d'alarmant”. Gemma Nicolás, declarada feminista, va parlar d'una clara indefensió jurídica tant dels professionals que practiquen l'avortament com dels propis pacients, especialment des de fa 2 anys, arrel dels escàndols amb diverses clíniques privades. La doctora en Dret va atribuir aquesta situació a la pressió i assetjament exercits per la dreta i l'Església. Nicolás, que va advocar pel dret a l'avortament lliure i gratuït, va criticar l'actual interpretació jurídica, “massa literal”, dels tres supòsits de despenalització de l'avortament.

Com a membre de la Xarxa Feminista de Catalunya, Gemma Nicolás va parlar de la campanya 'Dret al propi cos' i la recollida de signatures d'autoinculpacions, iniciada el mes de gener. A Barcelona s'han aconseguit prop de 1.500 signatures de dones que declaraven haver avortat i prop d'un miler d'homes que asseguraven haver acompanyat una dona a avortar, en solidaritat amb les dones que han estat obligades a declarar als jutjats. La campanya també demana, entre d'altres coses, el canvi de la legislació actual, que l'avortament surti del Codi Penal i que aquest sigui una prestació sanitària normalitzada dins la sanitat pública.

R.H.