Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CEIP Pinetons recorda a la pedagoga Marta Mata

El col·legi local Els Pinetons presentarà el proper 25 de març una exposició per homenatjar a la pedagoga Marta Mata i Garriga. La mostra es podrà visitar al centre entre el 25 de març i el 17 d'abril i el dia 27, a 2/4 de sis de la tarda, Irene Balaguer, presidenta de l'Associació de Mestre Rosa Sensat presentarà l'exposició amb la xerrada 'El mestratge de Marta Mata'.

L'horari de visites de l'exposició serà de dilluns a divendres, de 10 a dotze del mig dia; dilluns i dimecres de tres a cinc de la tarda i dimarts i dijous de tres a set de la tarda. Totes les persones que estiguin interessades en fer una visita de grup cal concertar-la al 93.594.67.22.

Una vida dedicada a la pedagogia
Marta Mata, va néixer a Saifores, l'any 1926 i era filla d'una altra il·lustre pedagoga catalana, Àngels Garriga, que la va influenciar molt en la seva vida professional. Llicenciada en filosofia i lletres, va ser cofundadora de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el 1965, que va propiciar la renovació pedagògica amb el restabliment de la democràcia a Espanya. Més endavant, participa en la creació de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l'Escola de Mestres de la mateixa universitat on imparteix diversos cursos de Didàctica de la Llengua i de Pedagogia. A partir d'aquell moment desplega un extens programa d'investigació sobre l'ensenyament de la llengua catalana.

Les seves publicacions en el camp de la pedagogia són molt nombroses. A banda dels llibres d'exercicis i de didàctica de la fonètica, la lectura i l'escriptura, crea i adapta contes infantils, i escriu multitud d'articles de pedagogia i de política educativa en diaris i revistes com Cuadernos de Pedagogía, Perspectiva Escolar, impulsada per ella mateixa el 1974, o Infància, on escriu editorials i guions temàtics en els respectius consells de redacció. També va ser directora pedagògica de les col·leccions Desplega Vela, La Galera d'Or, Els Llibres dels Colors, Nous Horitzons, La Ruta del Sol, La Clau de Rosa Sensat i Rondalles de Menorca. A més va ser assessora d'altres editorials com Teide i Vicens-Vives o la revista Cavall Fort, així com de diverses col·leccions o llibres de caire educatiu. Entre les seves publicacions de caire polític cal destacar la declaració Per una nova escola pública de 1975.

Entre les nombroses distincions rebudes, destaquen la medalla d'Alfons X el Savi (1990), la medalla d'Or de Barcelona al Mèrit Científic (1997) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997). L'any 1999 és nomenada doctora honoris causa per la UAB, distinció que posa en relleu la seva tasca com a pedagoga, la lluita per la recuperació de la memòria històrica educativa a Catalunya després de la guerra civil i la defensa de l'escola pública, democràtica i catalana. L'any 2000 i en representació de l'Escola de Mestres Rosa Sensat, recull el 20è Premi per la Pau, i el 2002, el premi Ramon Fuster. Va morir a Barcelona, l'han 2006, després d'haver tingut també els càrrec de diputada i senadora pel Partit Socialista i presidenta del Consell Escolar de l'Estat.

F.R.