Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Programes públics

Oferta formativa

El CIP Molí d’en Rata fonamenta un dels seus pilars principals en l’oferta educativa. La posada en valor i la difusió del patrimoni, l’art i la història constitueixen una línia de treball fonamental per a nosaltres, tant des de l’àmbit més local com des del més general. El nostre màxim objectiu és refermar la identitat dels ripolletencs des de la base, que són les escoles, i alhora entendre el patrimoni com un tot col·lectiu que cal preservar.
En aquest sentit oferim les següents activitats: visites al Molí d'en Rata, tallers d'art, història i patrimoni, itineraris, visites comentades a les exposicions temporals. 

 

Juga amb la Història

El Juga amb la Història és un programa adreçat a públic familiar que funciona des de l’any 2006 i està plenament consolidat. Es realitza cada darrer diumenge de mes a les 12.00 del migdia els mesos de gener a maig, octubre i novembre. La intenció és apropar la història, l’art i el patrimoni als meus menuts a través de tallers, però sempre, en companyia de les seves famílies, i realitzant-ho d’una manera lúdica i divertida.

Totes les activitats proposades consten d’una part més teòrica, en la que presentem el moviment artístic, l’època històrica, l’artista o més significatiu de l’activitat, i a continuació es realitza amb tota la família, una manualitat i/o taller.

Per garantir un bon tracte i gaudiment de l’activitat, és per a grups reduïts, amb un màxim de 25 participants més les seves famílies, i per aquest motiu, es recomana fer la inscripció prèvia durant la mateixa setmana del taller.

 

Dia Internacional dels Museus

El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra cada any el 18 de maig. Es tracta d’una esdeveniment mundial organitzat anualment per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus). Es va crear el 1977 per sensibilitzar el gran públic sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

El CIP hi participa des de l’any 2007 i des del 2012 es va adherir també a La Nit dels Museus, una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa en la que participen més de tres mil museus de quaranta països diferents.

 

Espais amb encant

L’any 2013, des del Servei de Patrimoni es va posar en marxa una activitat nova, Espais amb Encant. Es realitza el mateix cap de setmana en que l’Associació Cultura i Tradició celebra la Festivitat de Corpus, ja que el diumenge es fan catifes de flors al carrer. La voluntat és que totes dues activitats es puguin complementar i nudrir-se l’una a l’altra.

La idea per aquest dia és posar en valor espais com patis, racons, terrasses, indrets de Ripollet, particulars o públics, que desconeixem o que ens passen desapercebuts amb el dia a dia, però que tenen un encant especial o un valor històric, artístic o natural.

D’aquesta manera, i amb la col·laboració de diversos agents com floristeries, entitats culturals i particulars que obren casa seva a la població, aquesta festivitat cada cop és més reeixida.

 

Jornades Europees de Patrimoni

El CIP Molí d’en Rata participa cada any en les Jornades Europees del Patrimoni que apadrinen el Consell d’Europa i la Unió Europea. Durant tres dies es realitzen gairebé 500 activitats gratuïtes distribuïdes en tot el territori català, com rutes, visites guiades, exposicions, concerts o espectacles; totes elles per celebrar la gran festa europea del patrimoni monumental Ripollet és un dels 200 municipis catalans que participen d’aquest cap de setmana dedicat a descobrir el nostre patrimoni.

 

Mercat de la Vinya

El Mercat de la Vinya s'organitza amb motiu de la Festa Major de Ripollet i vincula el passat vinícola de la ciutat amb el comerç, el teixit associatiu, i la restauració local.