Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni

Biografia Ernest Sales Vidal

Biografia Ernest Sales Vidal

 

Biografia Ernest Sales Vidal

Ernest Sales Vidal (Ripollet, 1881; Ripollet, 1962) va ser un farmacèutic, jutge de pau, intel·lectual i terratinent ripolletenc conegut per la ciutadania pels seus valors republicans i d'esquerres i per la seva implicació activa a les institucions i a la vida comunitària de la vila.

Va néixer a Ripollet l'any 1881 en el si d'una família amb quatre germans més que ben aviat els va educar en un ambient de respecte per la cultura i per la política republicana i catalanista. Pel que fa a l'educació formal, va cursar els primers estudis entre Ripollet i Sabadell on va conèixer intel·lectuals com ara Joan Oliver o Vicenç Renom. Finalment va acabar la seva vida acadèmica graduant-se en Farmàcia per la Universitat de Barcelona el curs acadèmic 1901-1902. A partir d'aquest moment, va començar a ajudar al seu pare a la farmàcia familiar situada fins que n'esdevé l'hereu l'any 1909.

En l'àmbit polític, tot i formar part d'Esquerra Republicana de Catalunya, mai va arribar a ocupar un càrrec a l'Ajuntament de Ripollet. La seva trajectòria es va resoldre en accions més properes a la ciutadania com ara passejar pel poble demanant porta a porta el vot per les esquerres republicanes. Durant la Segona República va ser escollit Jutge Municipal en tres ocasions, càrrec que va compaginar amb la seva feina a la Farmàcia i del que va renunciar al seu sou, afirmant que es tractava d'una ocupació altruista al servei de les persones de Ripollet i que era millor pel consistori dedicar aquells diners a la beneficència.

Va viure de ben a prop alguns dels fets històrics del període republicà de Ripollet fins al punt que l'any 1933 els revoltats anarquistes van requisar-li les armes que guardava a casa seva. També va ser ell qui va impedir la crema de l'Arxiu durant els primers dies de la Guerra Civil l’any 1936.

Davant la derrota republicana i perseguit pels feixistes, Ernest Sales va marxar a l’exili el 24 de gener del 1939 i va ser reclòs al camp de refugiats d’Argelers, a França. Allà també va fer gala del seu altruisme i va aprofitar els seus coneixements per demanar treballar a la farmàcia del camp, lloc on va prestar auxili a totes aquelles persones que li ho demanaven.

A Ripollet els feixistes van reprimir durament a la seva esposa, la Julia Bigas, però també a l’Eulàlia Bigas i les seves filles, cunyada i nebodes del farmacèutic. Així doncs,, condemnat a mort ell i desterrada de Ripollet la seva família, es van retrobar a Saragossa i tan lentament com la justícia franquista els hi ho permetia, van anar apropant-se al poble natal de Sales fins que hi van poder tornar l’any 1954. 

Ernest Sales i Vidal va morir a Ripollet l’any 1962.